Igra bez granica nije bila namijenjena Toši: "Čupao je CD iz auta, tko bi ga odbio?"

Screenshot: YouTube/Davor Puklavec/PIXSELL

DANAS, 16. listopada 2024. godine, obilježavamo 17 godina otkako je preminuo 26-godišnji makedonski pjevač Toše Proeski, a tim povodom kontaktirali smo kantautora i skladatelja Miroslava Rusa, koji nam je otkrio kako je bilo surađivati s pjevačem, kakve ga uspomene vežu uz njega te kako je nastala pjesma Igra bez granica, koju je otpjevao Toše i koja je dobila Porina za hit 2008. godine.

"Bilo mi je značajno surađivati s jednom takvom osobom koja je u sebi imala sve što je potrebno da bi bio uspješan u glazbi. Toše je bio čovjek s ful opremom. Imao je glas, muzičko obrazovanje, svirao je sve instrumente koje bi zatekao u studiju, a pjevao je jedinstveno i neponovljivo. Po meni bolje od svih ljudi koje sam dotad susretao u svijetu glazbe, a pisao sam za neke od najvećih pjevača na ovom području, ne samo u Hrvatskoj", kaže Rus.

Rus za Tošu kaže da je bio vrlo obrazovan mladić i veliki vjernik: "Imao je fino i ponizno ponašanje, što ga je baš krasilo i odvajalo od mnogih. Nije naglašavao taj svoj ego. Ponašao se kao da je najmanji od svih, a bio je daleko od toga. U stvarnosti je bio netko tko se rijetko susreće u životu. Bio je rođen za zvijezdu." 

"Toše je bio toliko skroman da se čovjek posrami sam sebe"

Kaže i da ga na današnji dan više sustiže tuga nego lijepi trenuci. "Čak i sad, poslije 17 godina, teško je prihvatiti da jednog takvog čovjeka (s takvim osobinama) nema više. Znali smo se družiti, znao se veseliti", rekao je Rus i dodao da je Toše bio nevjerojatno skroman. 

"On je jedan od rijetkih pjevača koji uđu u studio i otpjevaju pjesmu iz prve. Kod njega se nije trebalo trošiti vrijeme na snimanje. Toše je trošio onoliko koliko traje jedna pjesma. Ima pjevača koji snimaju jednu pjesmu po 15 dana, ovaj je to snimao iz prve", priča nam.

"Uvijek se sjetim trenutka kad je otpjevao Igru bez granica iz prve, a čuo ju je tri dana ranije. Došao je do mene, obratio mi se i onako skromno pitao: 'Jesam li dobro otpjevao pjesmu?', ja sam ga zagrlio i rekao mu: 'Otpjevao si bolje nego što sam ja napisao'", prisjeća se.

Naglašava da je Toše bio nevjerojatan mladi čovjek i humanist. "Čovjek je bio toliko skroman da se čovjek posrami sam sebe", kaže.

Pjesma Igra bez granica nije bila namijenjena Toši

Prisjetio se kako je nastala pjesma Igra bez granica, koja isprva nije bila namijenjena Toši: "Tu pjesmu sam napisao nekoliko godina ranije u danima pjesničke depresije. Otišao sam jedan dan u Brezovicu starom Bubom, sjeo u travu i malo zbrajao i oduzimao samog sebe. Odjednom sam iz čista mira krenuo pjevati tu pjesmu u svojoj glavi, i muziku i tekst."

"Sjeo sam na branik kotača od Bube, izvadio blok i zapisao pjesmu. Pjesma spada u onaj red pjesama koje ne bih davao pjevačima jer je to bilo nešto između šansone, rocka, popa, svega. Mislio sam da je to jako teška pjesma i sigurno je ne bih nudio na opće tržište", priča nam.

"Jedan dan sam sreo Nikšu Bratoša i rekao mu da sam napravio jednu pjesmu koja je fenomenalna, ali je ne dam nikome. Htio sam je snimiti sam i otpjevati, a Nikša se složio. 10 dana poslije vozio sam se s Tošom, a on je među mojim CD-ovima pronašao CD na kojem je pisalo: Miroslav Rus, pjesme koje ne dam nikome", prisjetio se.

"Bratoš je mislio da je Toše premlad za tu pjesmu"

"Smijao se, gledao me, držao taj CD i htio je čuti jednu pjesmu. Rekao sam mu da su to teške pjesme, ali on je na kraju stavio CD u player i čuo je Igru bez granica, koja je bila prva stvar. Počeo je čupati CD player i rekao mi: 'Ovo ide sa mnom. Ovo ne može nitko u svemiru otpjevati nego ja.' I tko bi ga odbio? Ne postoji taj čovjek koji bi odbio Tošu Proeskog kad zamoli tako lijepo", kaže.

"Nazvao sam Nikšu i rekao mu da neću ja pjevati pjesmu, već sam našao nekoga. On mi je rekao da je Toše premlad za tu pjesmu, no kad ju je Toše otpjevao, na kraju mi je rekao: 'Bio si u pravu. To može iznijeti samo ovakav čovjek", dodaje. 

"Trebao je osvojiti Porina za pjevača godine"

"Često čujem priče da se ta pjesma izdigla nakon što je Toše stradao i to me ljutilo, pa sam skupio sve top-liste hrvatskih radiopostaja na kojima je Toše još bio i na svima je bio prvi osim na radio Vrsaru, gdje je bio drugi", naglašava.

Prisjetio se i perioda nakon što je saznao da je Toše poginuo.

"Kad je Toše stradao, nisam to mogao lako podnijeti. Kasnije sam dobio Porina za pjesmu Igra bez granica. Komisija koja je tada bila (s kojom sam bio u svađi) mi je objasnila da Toše ne može biti pjevač godine jer je Makedonac. To mi je bila tuga golema jer je on te godine sigurno bio pjevač godine", zaključio je. 

Podsjetimo, Toše je poginuo u teškoj prometnoj nesreći na autocesti kod Nove Gradiške. Automobil VW Touareg zbog neprilagođene je brzine i premalog razmaka između vozila udario u prikolicu tegljača, pri čemu se desna, suvozačeva strana, gdje je sjedio upravo pjevač, zabila pod prikolicu kamiona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.