Izložbu o naturizmu u francuskom muzeju posjetitelji mogu razgledati bez odjeće

Foto: Profimedia (Na fotografiji je posjetiteljica izložbe Paradis naturistes)

Muzej u južnom francuskom gradu Marseilleu poziva posjetitelje da otkriju europski odnos prema naturističkom načinu života prolazeći goli kroz njegove izložbene dvorane. Za potpuno odjevene i za gole, izložba u Muzeju civilizacija Europe i Mediterana (Mucem), nastala u suradnji Centra Pompidou i pariškog Louvrea te Švicarske nacionalne knjižnice u Bernu, otvorena je do 9. prosinca.

Jednom mjesečno posjetitelji izložbe mogu samo u cipelama i bez odjeće istražiti povijest naturizma u Europi. Čelnik francuske naturističke organizacije FFN Eric Stefanut rekao je francuskoj novinskoj agenciji AFP da bi posjetitelji trebali nositi cipele iz predostrožnosti, kako bi "izbjegli špranje".

"Ne događa se svaki dan da u muzeju hodate goli", rekla je Julie Guegnolle (38), koja je odlučila proslaviti rođendan u Mucemu na izložbi Naturistički rajevi. Ona i njezin suprug Matthieu bili su među 80 posjetitelja koji su u naturističkom stilu prošetali oko 600 fotografija, slika, skulptura i drugih eksponata.

Neki posjetitelji su se iznenadili

Neki su posjetitelji doživjeli veći kulturološki šok od drugih, a jedan par iz jugozapadne Engleske čudio se slobodnom odnosu prema izloženoj golotinji.

Kieren Parker-Hall i Xander Parry izjavili su za AFP da su uživali u fantastičnim fotografijama, uključujući goli crno-bijeli portret Christiane Lecocq - pionirke francuskog naturizma koja je umrla u dobi od 103 godine.

Otkrivanje povijesti naturizma dok su bili goli bilo je "prilika koja se pruža jednom u životu" za dvoje Britanaca, pogotovo jer su rekli da ta praksa nije široko prihvaćena u njihovoj domovini.

Naturistički pokret pojavio se u Švicarskoj i Njemačkoj u 19. stoljeću, rekao je za AFP Bruno Saurez, voditelj lokalne udruge naturista. Prva francuska naturistička skupina pojavila se u Provansi na jugoistoku zemlje 1930. godine prije nego što se proširila po cijeloj zemlji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.