Jeste li ikad probali gemišt s marakujom? Vrijeme je da to učinite

Foto: Luka Šangulin/Index

OVE GODINE Zagreb Burger Festival, koji se održava od 2. do 13. rujna, privukao je brojne ljubitelje hrane koji i ove godine uživaju u selekciji delicija u ponudi nekih od najboljih domaćih restorana.

Posjetili smo Strossmayerov trg, a odlučili smo isprobati ono što nude braća Nekić, vlasnici Nekić Trucksa, koji na čak dvije lokacije nude ne samo izvrsnu hranu nego i vrhunske "gemišt-koktele" i kavu Hug & Punch.

Ono što nam je istog trena privuklo pažnju bio je novi pristup gemištima koje, vjerovali smo, nije moguće pretjerano inovirati. No braća Nekić su nas razuvjerila.

Iskusni Marin Nekić otkrio nam je o čemu se radi: "Stvorili smo priču oko dekonstrukcije gemišta koje je najmasovnije alkoholno piće koje se konzumira u ovim krajevima, a naša priča prati sve tranzicijske faze ovog pića od njegovih početaka do danas."

Gemište koje poslužuju kao koktele, što oni u svojoj srži i jesu, podijelili su na osam različitih varijanti (Pol pol, festivalski, Spritzer, Kupčinski itd.), ali pažnju posjetitelja najviše je privukao Šprajcer Tropski (2dl vina, 1,5dl mineralne vode, sirup marakuje, menta, dehidrirani limun) koji je možda i najveći odmak od klasičnog gemišta i vjerojatno nešto što će iznenaditi "gemišt-pravovjernike".

Budući da ne spadamo u kategoriju ljudi koji se opiru inovacijama, nas je tropski gemišt oduševio, a čini se da su istog mišljenja i posjetitelji: "Na početku je na društvenim mrežama bilo čupavo, ali nakon što smo ljude pozvali da probaju, ugodno su se iznenadili. Naglašavam, ništa mi ovdje nismo izmislili već svaki gemišt ima neki naš twist. Primjerice, Kupčinski je inspiriran gemištima koje su se pili u selu odakle je naša baka, gdje su pili gemište sa svježim pelinom i mentom - govorim o travama. Neki su koristili sirup od maline, drugi od bazge. Tako da, ovo je samo podsjetnik da postoje i drugi pristupi od onih na koje smo navikli."

Što se pak hrane tiče, iako su braća Nekić poznata po pulled porku, za ovaj su festival odlučiti naglasak baciti na batake, krilca i nachose pa u ponudi imaju Smokin Lillipop (sporo dimljeni pileći bataci), B-52 (sporo dimljena pileća krilca), Picnic Nachos (nachosi s umakom od cheddar sira i dimljene pancete) i Tres Hombres (klasični nachosi s guacamole-grčki jogurt-ljuta salsa umakom).

"Radi se o dva i pol do tri sata dimljenja na minimalnoj temperaturi, a drvo je grab i kruška i na pola pečenja i nakon pečenja sve glaziramo vlastitim BBQ umakom koji radimo sami i koji je prilagođen ukusu domaćih kupaca. To je hrvatski BBQ", govori Marin.

Na drugom kraju festivala nalazi se drugo vozilo braće Nekić, gdje nas je dočekao Josip koji nam je predstavio selekciju kava. Hug & Punch je mjesto na kojem ćete birati između tri opcije (espresso, macchiato i cappuccino) i svaka će vas oduševiti na svoj način.

"Ono što trenutno kuhamo su tri vrste kave: 40% Brazila, 40% Indije i dosoljeno je s 20% Perua. Specialty kave inače su neobične domaćim konzumentima jer radi se o okusima na koje morate naviknuti nepce, a i ljudi u ovim krajevima nisu skloni eksperimentima već vole ono što isprobavaju svaki dan. Inače, kava se prži u Matuljima u Hug & Punch centru, a nabavljamo ih sa svih strana svijeta. Puno je sorti i dobavljača", rekao nam je Josip.

Naime, vrhunska selekcija kave u kombinaciji s aparatom La Marzocco Leva omogućit će vam da uživate u kavama na koje vjerojatno niste navikli.

"Aparat čini veliku razliku od kave do kave. Sami određujete sve segmente pripravljanja pa je sve moguće personalizirati", objašnjava Nekić i dodaje: "Isto tako, pokušavamo ljude educirati jer kod nas je navika da dosta ljudi kavu pije s hladnim mlijekom jer su navikli da dobiju prekuhano mlijeko koje nije dobro. Od kupaca tražimo da isprobaju kavu s toplim mlijekom kao što bi i trebalo ići u slučaju macchiata. Ako im se ne sviđa, napravit ćemo s hladnim mlijekom, ali hladno mlijeko pojačava kiselinu. No, jednom kada probaju kavu kakva treba biti, shvate kakva treba biti."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.