Jeste li primijetili da neki sportaši imaju krugove po tijelu? Evo o čemu je riječ

Foto: Instagram/Profimedia

Ako gledate Olimpijske igre, posebnice plivanje, sigurno ste primijetili da neki sportaši po tijelu imaju neobične tamne krugove. O čemu je zapravo riječ, raspravlja se svake četiri godine. 

Ovi crni krugovi su posljedica ili hijame ili cuppinga, kako se naziva u zapadnom svijetu. Radi se o metodi koju su koristili stari Arapi i Kinezi, a iako njene blagodati nisu znanstveno potvrđene, koristi je sve više sportaša. Taj je oblik alternativne medicine od velikih zvijezda prvi javno koristio plivač Michael Phelps.

Kako se terapija izvodi i čemu služi?

Terapija cuppinga izvodi se postavljanjem čašica na tijelo koje, dok se hlade, stvaraju vakuum te uvlače kožu i mišiće, što privremeno ostavlja tragove. Postoji i drugi oblik cuppinga kod kojeg se dodatno zareže koža kako bi se pustila krv. Posjekotina uzrokuje krvarenje, što omogućuje izvlačenje male količine krvi radi uklanjanja toksina i nečistoća iz tijela.

Metoda se koristi u svrhu bržeg oporavka od ozljeda, smanjivanja bolova, opuštanja, izvlačenja toksina iz tijela, pospješivanja cirkulacije i balansiranja yina i yanga u tijelu. Iako je cupping odavno prihvaćen među nekim sportašima, posebnu popularnost ima u posljednje vrijeme.

"Bilo je nekoliko kliničkih ispitivanja koja pokazuju da cupping može djelovati protiv bolova, ali nisam sasvim u to uvjeren. Te studije su loše kvalitete, mnoge nemaju dobru kontrolu ili su podložne pristranosti, a neki rezultati su predobri da bi bili istiniti", rekao je Edzard Ernst, umirovljeni umirovljeni britansko-njemački akademski liječnik i istraživač specijaliziran za proučavanje komplementarne i alternativne medicine, prenosi LadBible.

S ovakvim krugovima na nogama jednom je prilikom snimljen i Luka Modrić, a pokazao ih je i Dwayne Johnson.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.