Kako na razgovoru za posao prepoznati da je firma apsolutni kaos

Foto/Screenshot: Shutterstock/YouTube

Na Redditu je pokrenuta zanimljiva rasprava o "red flagovima" na koje bi kandidati trebali obratiti pažnju tijekom razgovora za posao. Mnogi su podijelili svoja iskustva i upozorenja koja mogu pomoći drugima da prepoznaju potencijalno toksične radne okoline.

Jedan korisnik je ispričao da su mu po dolasku rekli da posao za koji se prijavio više nije dostupan, ali postoji "veoma slična" pozicija s nižom plaćom. Ovo je doživio kao znak da nešto nije u redu. Drugi je sudionik podijelio da su mu rekli da "ne vole radno vrijeme", što je značilo da očekuju dodatan rad bez dodatne naknade, što može ukazivati na lošu radnu kulturu.

Zabranjeni mobiteli

Neki su ljudi spomenuli da su ih zamolili da stave svoje mobitele u posude ispred ureda te istaknuli da bi to mogao biti znak pretjerane kontrole i loše radne atmosfere. Naveli su da ako neki poslodavci govore da prekovremeni rad nije obvezan, ali većina zaposlenika ostaje, to bi moglo značiti da se od njih očekuje više nego što se prvotno predstavlja.

Neki su odbili ponude za posao zbog stresa među zaposlenicima jer smatraju da je to dobar pokazatelj lošeg radnog okruženja.

"Mi smo ovdje kao obitelj"

Mnogima je izjava "mi smo ovdje kao jedna velika obitelj" posebno alarmantna. Smatraju da to znači da poslodavac zahtijeva stalnu dostupnost, što može dovesti do "burnouta". Isto tako, mnogi su primijetili da izjava "nitko ne želi raditi" obično ukazuje na toksično radno okruženje i nisku plaću.

Jedan korisnik je naveo da su svi u uredu izgledali nesretno, što je signaliziralo lošu radnu atmosferu. Neki su pak podijelili iskustva s pritiscima da potpišu dokumente bez čitanja, što su smatrali znakom nepoštenih poslovnih praksi.

Kašnjenje s početkom intervjua i neprikladna pitanja

U raspravi je spomenuto i da ako osoba koja vodi intervju kasni, to je znak nedostatka profesionalnosti. Neki su pitanja o osobnom životu, poput planiranja trudnoće, doživjeli kao neprihvatljiva i znak diskriminacije.

Hitno zapošljavanje i prekid razgovora

Neki su primijetili da zapošljavaju na licu mjesta, što može ukazivati na to da su očajni u potrazi za radnicima. Prekid intervjua zbog telefonskog poziva ili razgovora s nekim drugim istaknuli su kao nedostatak poštovanja prema kandidatima.

Hitan početak rada

Istaknuli su i zahtijevanje za hitnim početkom rada. To bi moglo značiti da je situacija na tom poslu kritična. Isto tako, izjave poput "mi se ovdje svi nadopunjavamo" mnogi često shvaćaju kao znak prekomjernog opterećenja bez adekvatne kompenzacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.