Kreativnost i umjetnost: Zašto su vaše "beskorisne" slike zapravo vaše najveće blago

Dakle, tvoj posljednji umjetnički projekt izgleda više kao nešto što bi se našlo u galeriji apstraktnih nesreća nego u Louvreu? Pa što? Vrijeme je da razbijemo mit o "beskorisnoj" umjetnosti i zaronimo u stvarne razloge zašto kreativnost i umjetnost nisu samo važni, već ključni za razvoj mladih uma. I ne, ne pričamo samo o budućim Picassima i Mozarte - ovo se tiče svih vas.

 

Kreativnost: Više od boja na platnu

 

Kreativnost nije samo sposobnost da nacrtate nešto što izgleda lijepo (ili čudno, ovisno o perspektivi). To je način razmišljanja koji vam omogućava da rješavate probleme na nove, inovativne načine. U svijetu gdje su Google i YouTube kraljevi, sposobnost da sami smislite rješenja, umjesto da se oslanjate na već probavljene odgovore, zlata je vrijedna.

 

Umjetnost: Više od lijepih slika

 

Umjetnost vas uči empatiji, izražavanju i samorazumijevanju. Slikanje, pisanje, gluma, ples... sve su to načini na koje možete istražiti vlastite osjećaje i stavove te ih izraziti na zdrav način. Da, i frustracije zbog matematike mogu postati inspirativna poezija (ili dramatična skulptura, ovisno o afinitetima).

 

Kreativnost u školi: Zašto nije samo "laki sat"

 

Sjećate se onog sata umjetnosti u školi koji ste koristili za odmor od 'pravih' predmeta? E pa, ispostavilo se da bi taj sat mogao biti jedan od najkorisnijih. Studije pokazuju da predmeti poput glazbe i likovne umjetnosti poboljšavaju akademske performanse, poboljšavaju koncentraciju i čak podižu samopouzdanje.

 

Umjetnost u digitalnom dobu: Nije sve izgubljeno iza ekrana

 

Da, provodimo puno vremena zureći u ekrane, ali to ne znači da je kreativnost mrtva. Digitalne tehnologije donose nove oblike umjetničkog izražavanja - od digitalnog slikanja do produciranja glazbe. Stvaranje YouTube sadržaja? To je režija. Razvijanje video igara? To je narativna umjetnost i dizajn. Čak i Instagram može biti platforma za vašu digitalnu fotografiju (samo nemojte pretjerati s filterima).

 

Umjetnost i kreativnost kao putokazi za budućnost

 

Dakle, mladi prijatelji, sljedeći put kad vam netko kaže da je umjetnost gubitak vremena, podsjetite ih da je kreativnost jedna od top vještina koju poslodavci traže u 21. stoljeću. Umjetnost vas uči da mislite izvan okvira, da osjećate više i da vidite svijet na potpuno jedinstven način. A to su vještine koje će vam koristiti, bez obzira kuda vas život odvede. Pa kist u ruke, klavir pred vas, ili balerinke na noge – svijet čeka vidjeti što sve imate za pokazati!

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.