Kupio 2 pizze za 10.000 bitcoina, danas bi imao 2 milijarde kuna: Nisam znao...

Foto: LinkedIn

KALIFORNIJSKI student Jeremy Sturdivant 2010. godine je primijetio prijedlog Laszla Hanyecza na internetskom forumu BitcoinTalk.org. Nudile su se dvije velike pizze za 10.000 bitcoina, koji su tada vrijedili tek 41 dolar (oko 250 kuna), piše Telegraph. 

"Platit ću deset tisuća bitcoina za nekoliko pizza. Ili za možda dvije velike pizze, pa ću imati ostatke za idući dan. Volim stvari poput luka, paprike, kobasica, gljiva, rajčice, feferona... Samo standardne stvari, bez čudnih preljeva od ribe i slično. Ako si zainteresiran, javi mi se pa ćemo isposlovati nešto", pisalo je na forumu. 

Sturdivant je slijedio te upute. Naručio je dvije velike pizze iz poznate američke pizzerije Papa John's. To se smatra prvom fizičkom kupnjom bitcoinima u povijesti, pa se svake godine 22. svibnja slavi kao Bitcoin Pizza Day.

Nije znao koliko će bitcoin postati vrijedan

Danas 10.000 bitcoina vrijedi oko 377 milijuna dolara, odnosno oko 2.3 milijarde kuna. Sturdivant je ostale svoje bitcoine potrošio na putovanja.

"Nisam znao koliko će ovo postati vrijedno", rekao je, piše Telegraph.

"Da sam to tretirao kao investiciju, možda bih se zadržao malo duže u tome. Nikad ne bih pomislio da bih s tim brojem bitcoina mogao kupiti nekretnine", dodao je. Unatoč gubitku bogatstva ponosan je, kaže, što je odigrao važnu ulogu u globalnom fenomenu.

I Hanyecz se u ranijim intervjuima požalio zbog kupnje pizza. 

"Htio sam probati naručiti pizzu s bitcoinom jer za mene je to bila besplatna pizza. Pizzu sam dobio za doprinos projektu otvorenog koda. Obično su hobiji skupi i traže puno vremena, a u ovom slučaju moj hobi mi je kupio večeru", ispričao je svojedobno za Bitcoin Magazin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.