Martin Scorsese na Siciliji snima dokumentarac o drevnim brodolomima

Foto: EPA

Novi projekt Oscarima ovjenčanog redatelja Martina Scorsesea nije još jedan igrani film o gangsterima, već dokumentarac o drevnim brodolomima na kojemu radi već više od godinu dana u području Sicilije. 

Scorsese (81) je dosad dobio više Oscara za najboljeg redatelja od bilo kojega drugog živućeg redatelja, a najpoznatiji je po filmovima Raging Bull, Goodfellas, Gangs Of New York, The Irishman, Cape Fear, The Wolf Of Wall Street, Mean Streets, The Departed i Killers Of The Flower Moon. 

Američki redatelj talijanskih korijena je kazao kako osjeća da publici "može otkriti nešto što joj je nepoznato" te da je "zahvalan Siciliji i Sicilijancima na dobrodošlici koju su mu pružili" za vrijeme snimanja dokumentarca o starogrčkim i rimskim olupinama.

Duboka veza sa Sicilijom

Scorsese će boraviti u Torinu 7. i 8. listopada, gdje će mu biti uručena nagrada Muzeja talijanske kinematografije. Ondje će održati i predavanje. Kazao je da se slaže s mišljenjem podvodne arheologinje Lise Briggs, koja mu pomaže u snimanju dokumentarnog filma.

"Ovaj projekt bez sumnje ne bi bilo moguće realizirati bez nevjerojatne pomoći Sicilijanaca. Dirnuti smo dobrodošlicom ovih divnih ljudi", kazao je.

Scorsese ima duboku vezu sa Sicilijom, a za vrijeme snimanja filma ponovo će se prisjetiti svojih korijena. Njegovi su roditelji porijeklom iz mjesta u okolici Palerma. To je Polizzi Generosi, slikovito rodno mjesto njegovih bake i djeda po ocu. Teresa i Francesco Scorsese emigrirali su u New York na prijelazu u 20. stoljeće.

Dokumentarac će se bazirati na istraživanju američke podvodne arheologinje

Dokumentarac koji još nema naslova bazirat će se na istraživanju koje je provela američka podvodna arheologinja, profesorica Lisa Briggs sa Sveučilišta Cranfield u Velikoj Britaniji. Premda je cijeli projekt obavijen velom tajne, nema sumnje da će Scorseseov dodir udahnuti novi život olupinama i povećati popularnost ronjenja Sredozemljem.

U središtu filma su drevni brodovi, moreplovstvo i brodolomi koji su iza sebe ostavili ne samo neprocjenjivo blago u obliku svojega tereta već i podatke o zbivanjima iz antike i ranijih perioda povijesti.

Film producira Scorseseova produkcijska kuća u suradnji s partnerima iz njegovih nedavnih igranih projekata. Distributer još nije poznat premda je film The Irishman snimio u partnerstvu s Netflixom, a Killers of the Flower Moon u partnerstvu s Appleom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.