Mislili ste da metalni gumbići na trapericama ne služe ničemu? Imaju važnu funkciju

Foto: Shutterstock

Gotovo da ne postoji osoba koja nema bar jedne traperice u svom ormaru, no malo tko zna čemu služe mali metalni gumbići na njihovim džepovima. Možda izgledaju samo kao dekoracija, ali oni zapravo imaju veoma važnu funkciju.

Radnici su često morali posjećivati krojače

Godine 1879., kada su nastale traperice, odmah su postale hit među farmerima zbog njihove čvrstoće, a obožavali su ih nositi i kopači zlata. Međutim, unatoč svojoj nepoderivosti, traperice su imale svoju slabost. Radnici koji su ih koristili morali su često posjećivati krojače, jer su se džepovi tijekom teških fizičkih radova često znali odšiti i tako onda visjeti sa strane.

Krojač Jacob Davis dosjetio se da na džepove ušije bakrene gumbe, piše Mirror. Iako je bio svjestan da je njegov izum koristan i dragocjen, znao je da nema novca da prijavi patent. Stoga je otišao k svom dobavljaču trapera Leviju Straussu i dao mu ponudu da započnu posao proizvodnje traperica s metalnim gumbima.

Poduzetni Strauss pristao je na to te su se potom ove učvršćene traperice počele prodavati u velikim količinama, jer su radnici u San Franciscu bili oduševljeni njihovom praktičnošću i dugotrajnošću. Krojači su na kraju, osim na funkcionalnost, mislili i na estetiku traperica, pa su za šav oko gumba koristili konac bakrene boje kako bi te boje bile usklađene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.