Mjera uštede ekonomista Jurčića: Kako ukiseliti kupus

Foto: Dubravka Petric/Damir Spehar/Josip Regovic/PIXSELL/Shutterstock

"TREBA pripremiti zimnicu, uložiti. U moje vrijeme u urbanim sredinama čitave su zgrade mirisale ili smrdjele (kako tko voli) po zimnici. Vino kupiti direktno kod proizvođača, 100 ili 200 litara, u podrumu kuće ukiseliti kupus. Neka jedan to napravi, bit će dovoljno za više njih", savjetovao je Hrvatima kao mjeru uštede Ljubo Jurčić, ministar gospodarstva u Račanovoj vladi, aktualni sveučilišni profesor na zagrebačkoj Ekonomiji i čovjek kojeg je SDP umalo doveo na Pantovčak.

Pa vam mi, po Jurčićevoj preporuci, donosimo recept za domaći kiseli kupus. Za razliku od Jurčićevih ideja o uštedi, ovaj recept je stvarno koristan.

Za kiseljenje će vam trebati tri sata.

Trebat će vam: 

  • 10 kg svježeg kupusa
  • 10 l vode
  • 500 g soli
  • 100 g crnog papra u zrnu
  • posuda za kiseljenje zapremnine 20 l.

Pa idemo redom...

1. Pripremite kupus

Očistite ga od vanjskih, uvelih listova. Korijen iz dna svake glavice odstranite nožem koliko je to moguće.

2. Slažite u posudu

Glavice kupusa slažite što bliže jednu drugoj, i to tako da strana na kojoj je bio korijen ide prema gore. Kad napravite jedan red, stavite dio papra u zrnu.

Dio između glavica koji je prazan napunite narezanim kupusom, ali nemojte pretjerati s količinom, već stavite onoliko koliko ćete potrošiti u roku od dva mjeseca da se ne pokvari. Narezano će se zelje najbrže ukiseliti jer je sitno.

3. Dodajte sol i vodu

Kada napunite posudu, počnite unutra lijevati mješavinu vode i soli koju ste dobro promiješali da se sol otopi.

Kada napunite posudu vodom do vrha, na vrh stavite dasku i na to stavite uteg tako da sve sigurno ostane u posoljenoj vodi. Nekad se za to koristio kamen, sad možete staviti lonac ili veliku bocu vode napunjenu vodom.

4. Pustite da se kiseli

Napunjenu posudu prvih 30 dana ostavite na mjestu gdje je temperatura od 15 do 20 stupnjeva. Taj period je najvažniji u cijelom procesu kiseljenja.

Idućih mjesec dana posudu stavite na hladno, na primjer na balkon ili u ostavu koja se ne grije. Nakon toga možete početi koristiti kiseli kupus, krenuvši s onim sitno narezanim jer se taj prvi ukiselio.

Važno je da vam je tekućina u kojoj se kiselio kupus bistre boje, nikako mutne.

Kad god vam zatreba, čitav recept možete pronaći ovdje.

"Ja ću kiseliti kupus"

Možda će baš po ovom receptu i Jurčić kiseliti svoj kupus za ovu zimu jer je, pojašnjavajući svoju izjavu, rekao: 

"Htio sam reći da ovaj novi sustav nije osigurao siguran i stabilan život građanima, pogotovo ne u krizi. Htio sam reći da smo nekad imali paralelni podsustav u doba kriza u sustavu, gdje je kriza tako rješavana. Ljudi su to radili po kućama. Ja sam možda zadnja generacija ljudi koji to znaju raditi. Ja ću kiseliti kupus, radim to iz tradicije i meni to nije potrebno, ali oni koji imaju niži dohodak možda nemaju novca, ali imaju svega.

Kada dođe kriza, onda je selo bogato, ako ima mesa, povrća, vina, graška, ima hrane. Ima li novi mobitel ili nema, to nije bitno, bitno je u ovakvim situacijama preživjeti."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.