Mlađa kći kralja Španjolske gledala finale Eura. Evo tko je ona i zašto nije princeza

Foto: Profimedia

Infanta Sofia, kći kralja Španjolske, privukla je pažnju na finalu Europskog prvenstva u Berlinu. Nakon pobjede Španjolske, Sofía i kralj Filipe dobili su šal u bojama španjolskog dresa. Kao i njihova majka, koja je poznata po svojem modnom stilu, i kćeri privlače pažnju medija.

Tko je infanta Sofia?

Druga kći kralja Felipea VI. i kraljice Letizije rođena je 29. travnja 2007. godine u Madridu. Sofía de Todos los Santos de Borbón y Ortiz ime je dobila po majci Felipea VI. i bivšoj kraljici Španjolske.

S obzirom na to da je drugorođeno dijete, ona nosi titulu infante, a ne princeze jer nije u redu za prijestolje. Njezina sestra, princeza Leonor, također bi izgubila titulu princeze i postala bi infanta da njihovi roditelji dobiju sina jer španjolski kraljevski sustav drži se patrijarhalnog načina nasljeđivanja krune. Kao i starija sestra, Sofia je započela školovanje u UWC Atlantic Collegeu u Walesu.

Sofia i njezina sestra od djetinjstva su uključene u javne nastupe kraljevske obitelj.

Leonor je nasljednica prijestolja

Prva u liniji nasljeđivanja prijestolja je princeza Leonor.

Leonor de Todos los Santos de Borbón y Ortiz rođena je u Madridu, 31. listopada 2005. Nasljednica je prijestolja od trenutka kada je njezin otac Felipe VI. postao kralj Španjolske 2014. godine, piše Hello Magazin. Mnogi je nazivaju najljepšom princezom na svijetu.

Princeza je održala svoj prvi javni govor 2018. godine, kada je imala samo 13 godina, i to na obilježavanju 40. godišnjice španjolskog Ustava. 2019. održala je govor na dodjeli nagrada Zaklade princeze od Girone u Barceloni, i to čak na četiri jezika - španjolskom, katalonskom, engleskom i arapskom.

Leonor je pohađala školu Santa María de los Rosalesu u Madridu. Upisala je i privatni studij međunarodnih odnosa u Walesu. Kao i njezin otac, upisala je trogodišnju obuku u Općoj vojnoj akademiji u Zaragozi. Naime, kao buduća vrhovna zapovjednica oružanih snaga, princeza u skladu s tradicijom mora završiti ovu obuku. Nakon toga će morati upisati obuku i u pomorskoj školi.

Prošle je godine navršila 18 godina te je morala položiti prisegu na vjernost Ustavu. Zakletva je formalna potvrda činjenice da će postati prva španjolska kraljica u više od 100 godina. Posljednja je bila Isabela II. koja je vladala od 1830. do 1904. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.