Na današnji dan 2007. godine preminuo je Toše Proeski

Foto: Petar Glebov/Zeljko Lukunic/Marko Prpic/PIXSELL

Na današnji dan 2007. godine kod Nove Gradiške u 6:20 poginuo je Toše Proeski, najveća regionalna zvijezda tog doba. Imao je tek 26 godina. Vijest je Hrvatsku obišla u ranim popodnevnim satima, a prizori s autoceste A3 šokirali su tisuće ljudi diljem Balkana.

Automobil VW Touareg, kojim je upravljao Georgij Georgijevski, udario je u prikolicu tegljača, pri čemu se desna strana, gdje je sjedio Toše, zabila pod prikolicu kamiona. Auto se zaokrenuo cesti i potom silovito udario u metalnu ogradu koja razdvaja dva traka autoceste. Pjevač je na mjestu ostao mrtav, a vatrogasci su njegovo beživotno tijelo vadili iz smrskanog automobila.

U automobilu je, osim pjevača i vozača koji je zadobio teške tjelesne ozljede, bila i Tošina menadžerica Ljiljana Petrović, koja je prošla s lakšim tjelesnim ozljedama.

"Važne su pjesme, tko šiša nagrade"

Todor Toše Proeski rođen je 25. siječnja 1981. u Kruševu, u Makedoniji, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Skopju kao jedan od najboljih studenata svoje generacije, a bio je jedan od prvih glazbenika koji je ujedinio prostor bivše Jugoslavije. Njegovi roditelji Dominika i Nikola već su u najranijoj dobi primijetili nevjerojatni glazbeni talent te su ga odmalena usmjeravali prema karijeri glazbenika.

"Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome"

Svoju kratku, ali blistavu karijeru Toše Proeski započeo je 1996. godine na dječjem festivalu Makfest, nakon čega je nastupao na raznim festivalima u Makedoniji i redovito osvajao nagrade publike i stručnih žirija. Već početkom 2000-tih bio je najveća makedonska zvijezda, a u narednih par godina postao je regionalna pop ikona.

Iza sebe je ostavio pjesme, ali i rečenice po kojima će ostati upamćen, a posljednjim intervjuom večer prije smrti, u kojem je izjavio "kako mu je svega puna glava", ušao je u legendu. Njegovi nastupi punili su dvorane bez obzira na to u kojoj su se državi održavali, publiku je osvajao glasom, stasom i karakterom, a poznat je bio i po svojoj skromnosti.

"Ve sakam site"

Njegove riječi "ve sakam site" (sve vas volim) ni danas nisu oslabjele, a koliko je bio nesebičan i skroman otkrivao je kako na nastupima tako i u intervjuima. Rekao je i kako želi djevojku koja cijeni prave vrijednosti, a ne materijalne. Da je bio skromni mladić velikog srca, pokazivao je i svojim djelima: uvijek je nesebično pomagao onima kojima je to bilo najpotrebnije.

U moru kvazipjevača i poluproizvoda koji preplavljuju glazbeno tržište, Toše Proeski oduvijek je bio poznat kao nevjerojatni talent i pravi profesionalac. Za sebe je često govorio da "postoji zbog publike", a kritikama nije davao veliko značenje.

Bilo mu je svega preko glave 

Večer prije nesreće sudjelovao je u makedonskoj TV emisiji Vrteleška. Na pitanje voditeljice želi li se maknuti od svega, rekao je da želi, ali ne može.

"Mašinerija me stavila u bubanj i gotovo. Nema povratka. Želim revitaliziranje od svakodnevnih intervjua, šminkanja, skidanja šminke, pakiranja. Putovanja u Zagreb, pa natrag, putovanje u Australiju, iz Australije nazad. Svega mi je do tu", rekao je pokazujući preko glave. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.