Na Dubrovačkim ljetnim igrama premijerno je prikazana predstava Jimmy Ćorak

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL (Na fotografiji nije događaj iz teksta)

Predstava Jimmy Ćorak autora Matije Čigira, Ivana Plazibata i Ivane Vuković, premijerno je prikazana u četvrtak navečer na tvrđavi Revelin u Dubrovniku u sklopu dramskog programa 75. Dubrovačkih ljetnih igara. Treća je to dramska premijera na 75. Igrama, a riječ je o koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Umjetničke organizacije Punctum, Kuće Klajn i KunstTeatara.

Dramaturginja i jedna od autora Ivana Vuković istaknula je da je autorski trio na projektu počeo raditi prije dvije godine. "Bili smo zajedno na rezidenciji u Kući Klajn. Namjerno, da dođemo bez ideja pa da vidimo što se događa u susretu nas troje, kad se susretnu naše ideje i počnemo razgovarati o tome što nas u kazalištu zapravo zanima. Možda i nešto što dotad nismo imali priliku raditi", rekla je Vuković.

"Predstava ima tehničku posebnost"

Dodala je da je za autorski trio bio izazov raditi na monodrami, što je tražilo specifičan pristup radu.

"Imamo jednog izvođača, kojem je improviziranje samo po sebi drukčije nego kad ima partnera. Tako da smo redatelj i ja fingirali partnerstvo s glumcem. Izazivati ga i nuditi mu puno više toga nego da smo imali više glumaca. Izabrali smo žanr vesterna koji je svima poznat, svi mogu nabrojati glavne situacije i motive koji ga obilježavaju. To nam je pomoglo da kroz prepoznatljive situacije ispričamo priču o ocu i sinu", izjavila je Vuković.

"Predstava ima tehničku posebnost. Publika ima slušalicu u uhu za vrijeme izvedbe i na neki način pred kraj pomaže izvođaču da predstavu i završi“, rekla je Vuković.

Danas reprizna izvedba

Redatelj i jedan od autora Ivan Plazibat rekao je da je monodrama jedan od najzahtjevnijih zadataka za svakog glumca. "Sjajno je što smo dramaturginja Ivana Vuković i ja imali nadahnutog glumca Matiju Čigira koji u tumačenju ove monodrame glumi mnoge likove i na kraju ogoljava izvođački identitet", izjavio je Plazibat.

Autorski tim čine izvođač i autor Matija Čigir, redatelj i autor Ivan Plazibat, dramaturginja i autorica Ivana Vuković, scenografkinja i kostimografkinja Petra Pavičić, skladatelj i oblikovatelj tona Hrvoje Nikšić, oblikovatelj tona i tonski snimatelj Tihomir Vrbanec, oblikovatelj svjetla Ivan Penović, suradnik za pokret Pravdan Devlahović, producentica Romana Brajša, koproducenti Dunja Bovan i Jerko Marčić, asistentica produkcije Dina Tudor, dizajner Pavao Kuharić, fotografkinja Karla Jurić te snimatelj i montažer videomaterijala Ante Cvitanović.

Reprizna izvedba je 2. kolovoza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.