Netko je bacio vrećicu čipsa u špilju u SAD-u, djelatnici: To može promijeniti svijet

Foto: Instagram

Nacionalni park Carlsbad Caverns u Novom Meksiku podijelio je objavu na svom Instagram profilu i upozorio sve posjetitelje da ne ostavljaju smeće za sobom jer to ima, kako kažu, veliki utjecaj na divlje životinje koje se nalaze u njihovom osjetljivom ekosustavu. 

Naime, netko od posjetitelja bacio je punu vrećicu čipsa u jednoj od špilja u nacionalnom parku te je to razljutilo djelatnike koji tamo rade i brinu se o velikim podzemnim pećinama koje su površinom najveće špilje u Sjevernoj Americi. Također, upozorili su da bi takvo ponašanje "moglo imati veliki utjecaj" na šišmiše i insekte koji tamo žive.

"Slučajne utjecaje na prirodu ne možemo spriječiti, ali možemo namjerne"

"Volimo što možemo ugostiti svaki dan tisuće posjetitelja u špilji. Slučajne utjecaje na osjetljive uvjete u špilji jako je teško, gotovo nemoguće spriječiti", napisali su u svojoj objavi te dodali da svaki čovjek koji tamo uđe ostavi mali trag koji utječe na ekosustav. "Ostali, namjerni utjecaji, mogu se spriječiti", napisali su. 

"Vrećica puna grickalica ispuštena na stazi u špilji ima ogroman utjecaj na ekosustav špilje. Taj prerađeni kukuruz, omekšan vlagom koja se nalazi u špilji, stvorio je savršeno okruženje za nastanak mikroba i gljivica. Špiljski cvrčci, grinje, pauci i muhe ubrzo to prenose na ostale dijelove špilje i tako se plijesni šire po obližnjim površinama, umiru i smrde. Ciklus se ne zaustavlja, stalno se nastavlja", objasnili su u svojoj objavi. 

"Jedna vrećica grickalica može promijeniti sve"

"Također, djelatnici su proveli 20 minuta pažljivo uklanjajući plijesan s površina špilje. Vama se to može činiti kao mala stvar, ali ta jedna vrećica grickalica može promijeniti život u špilji i u svijetu", dodali su. 

"Djeca ili odrasli, svi ostavljamo utjecaj kamo god idemo. Ostavimo svijet boljim mjestom nego što smo ga našli", zaključili su na kraju svoje objave djelatnici ovog nacionalnog parka. 

Njihovi pratitelji su se zgrozili onim što su pročitali te su to i napisali u komentarima. "Odvratno da ljudi ne poštuju pravila", "Puno je nepristojnih posjetitelja", "Ova poruka je snažna, bravo", "Predivno napisano, hvala vam na brizi", Ne zaslužuju uživati u prirodi", nizali su se komentari ispod objave.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.