Foto: 123RF
JEDNA od reklama koje su ušle u povijest ona je u kojoj su ljubitelji Jaffa keksa doznali da ih mogu jesti tako da najprije odgrizu komad i ostave polumjesec, a potom i njega pojedu. Dvadesetak godina kasnije McVitie's je odlučio pojasniti da to ipak nije najbolja tehnika za jedenje Jaffa keksa.
Umjesto toga, trebali bi pomalo grickati rub, a potom pojesti sredinu sa želeom od naranče. Do tog su načina došli nakon konzultacija sa stručnjakom za hranu i okuse doktorom Stuartom Farrimondom koji je pak koristio znanstvene metode kako bi utvrdio da je najbolje prvo riješiti rubove, a onda sredinu.
"Tehnika grickanja po rubovima osigurava skoro savršen omjer naranče, gorke čokolade i spužvastog biskvita", napisao je Farrimond u izvješću McVitie'sa. Tehnika čak ima stručni naziv - točka hedonizma.
McVitie's je proveo i studiju koja je pokazala da svega 28 posto ljudi jede Jaffa kekse na taj način. Njih 35 posto jede ih iz dva zalogaja, takozvanom tehnikom polumjeseca. Farrimond tvrdi da je to druga najbolja tehnika.
"Proveli smo istraživanja da pronađemo najbolji omjer čokolade, želea i biskvita. S obzirom na to da se žele nalazi u sredini, različite tehnike jedenja keksa rezultirat će različitim kombinacijama tri sloja u jednom zagrizu. Najviše ljudi koristi tehniku polumjeseca, naša istraživanja pokazuju da grickanje rubova daje najbolji omjer", rekao je Farrimond.