AKO STE fan velikih količina umaka od rajčice, mogli biste dobro razmisliti nakon ovoga.
Kad je riječ o umaku od rajčice ili drugim začinima, njihova nutritivna vrijednost često se ignorira jer ih koristimo toliko malo s hranom. No čak i vrlo male količine umaka od rajčice mogu napraviti više štete vašoj liniji nego što mislite. Naime, samo jedna žlica umaka od rajčice sadrži više šećera nego keks ili čokoladica.
"Umak od rajčice sadrži puno šećera i soli i nema gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost", rekla je nutricionistica Kristen Beck za news.com.au. "Prosječna doza umaka od rajčice je oko 15 ml (3 žličice) i obično odgovara jednoj žličici šećera (glukoza i fruktoza)".
Kako bi dodali slatkoću rajčici, mnogi brendovi koriste fruktozni kukuruzni sirup koji ne samo da je loš za želudac, već može dovesti do povišene razine inzulina i debljanja.
Visoko fruktozni kukuruzni sirup, koji zovu i samo kukuruzni šećer, aditiv je, osim u umaku od rajčice i konzerviranim rajčicama, u mnogima gaziranim pićima. Radi se o jeftinijoj alternativi tradicionalnim šećerima koja dodaje blago slatki okus hrani bez da joj značajno mijenja okus.
Unatoč tome što sadrže malo kalorija, oko 15 po žličici, porcija umaka od rajčice obično će imati 160 mg natrija od 920 preporučenih. "Kad gledate listu sastojaka umaka od rajčice, već na prvi pogled izgleda jako loše", kaže Beck.
"Prvi sastojak je pire od rajčice (oko 75%) koji možda zvuči zdravo, no morate se sjetiti da su svježe rajčice zapravo 95 % vode. Kad su pripremljene u pire, prirodni šećer postaje puno koncentriraniji. Iako šećeri koji se dobiju prirodno mogu zvučati zdravije, Svjetska zdravstvena organizacija klasificira šećera iz koncentrata voća i povrća jednako kao sve ostale dodatne šećere".
"Ono što je pozitivno oko umaka od rajčice je da je pire od rajčice bogat izvor antioksidanta likopena, a njegova količina u umaku 10 puta je veća nego kod svježih rajčica", objasnila je.
"Likopen se povezuje sa smanjenim rizikom za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti i raka prostate".