Odvjetnik koji je branio Moamera Kasumovića: Tu ništa nije bilo neobično ni posebno

Foto/Screenshot: Armin Durgut/PIXSELL/YouTube Radio Sarajevo

Oglasio se Rusmir Karkin, odvjetnik koji je zastupao glumca Moamera Kasumovića koji je osuđen za bludničenje nad maloljetnikom. Za Avaz je izjavio da je postupak bio "normalan" i da su se državno odvjetništvo i obrana žalili nakon prvostupanjske presude.

"Ovo je bio predmet kao i svi drugi takvi predmeti, osim što je poznata osoba u pitanju. Kazna je u skladu sa zakonom. Čovjek je iskoristio mogućnost, koju zakon dozvoljava, da se otkupi kazna. On je otkupio kaznu i to je to", rekao je Karkin. Dodao je da se o postupku nije ranije govorilo jer je u pitanju maloljetnik. 

"Tu ništa nije neobično"

"Javnost je sada zainteresirana jer je on poznata osoba, ali tu ništa nije bilo neobično ni posebno. Tu je bio redovan postupak bez bilo kakve nagodbe, ičega. Državno odvjetništvo podiglo optužnicu, saslušalo svoje svjedoke, saslušani svjedoci obrane i donesena presuda. Osuđen na godinu zatvora i to je to", objasnio je. 

"Da me pogrešno ne shvate. Ne minimiziram ja ovaj slučaj, ali djelo za koje je on osuđen, u pitanju su dva dodira. I za ta dva dodira je dobio godinu dana zatvora. Kasumović je dolazio redovno na postupak, pojavljivao se. Žalili se i mi, žalilo se i državno odvjetništvo. Sada se ne mogu sjetiti jesmo li se mi žalili na visinu kazne. Znam da nismo bili zadovoljni presudom", dodao je. Karkin kaže da se s Kasumovićem nakon presude više nije čuo.

"Proglašen je krivim, tužiteljstvo se žalilo, Kantonalni sud odbio žalbu i postupak je završen. On je iskoristio mogućnost i otkupio kaznu, kao u 90 drugih predmeta. Drugi će reći jedno, ali ja govorim kako je bilo", zaključio je odvjetnik.

Ima više žrtvi

Podsjetimo, Kasumović je zbog bludničenja nad maloljetnikom osuđen na godinu dana zatvora (no kaznu je otkupio). Za cijelu situaciju se saznalo nakon što je mladić u Narodnom kazalištu u Sarajevu javno istupio poslije predstave i poručio da je bio žrtva pedofilije te da je Kasumović počinitelj. Međutim, on nije žrtva iz presude.

Mladić koji ga je prijavio javio se i kazao da se sve dogodilo 2019., kada je imao samo 15 godina. Kaže da je taj dan njegov otac krenuo u jedan sarajevski lokal i da je poveo njega. U tom lokalu sjedilo je šire društvo, uglavnom prijatelji njegovog oca, a među okupljenima se našao i Kasumović.

"Ja sam odrastao na seriji Lud, zbunjen, normalan i njega sam odmah prepoznao i bilo mi je drago da ga vidim uživo", navodi. "Sjedili smo i on mi se obratio. Pričao mi je o tome kako se snimaju serije, o kamerama kako se postavljaju za određene scene, a ja sam htio upisati Akademiju scenskih umjetnosti pa mi je sve to bilo zanimljivo", ispričao je.

U jednom trenutku tiho mu je šapnuo na uho: "Koliko puta dnevno masturbiraš?"

>> Javila se žrtva Moamera Kasumovića: "Dirao me u autu, moj otac je vozio"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.