Otišla je profesorica McGonagall. Po ovom ćemo je pamtiti

Foto: Press

Otišla je omiljena profesorica McGonagall. 

>>Umrla je Maggie Smith (89)

Fanovi Harryja Pottera diljem svijeta oplakuju smrt glumice Maggie Smith koja je utjelovila lik stroge, ali pravedne profesorice koja je izvlačila Harryja, Rona i Hermione iz mnogih nevolja. Unatoč tome što je bila bolesna tijekom snimanja posljednjih filmova (rak dojke), Smith je odlučila dovršiti serijal, čime je dokazala svoju odanost liku.

Profesorica Minerva McGonagall jedan je od najvažnijih likova iz serijala J.K. Rowling. Ona je profesorica Preobrazbe (Transfiguration) i dugogodišnja ravnateljica kuće Gryffindor u Hogwartsu, čarobnjačkoj školi koju pohađa Harry. Kasnije postaje i ravnateljica škole. McGonagall je poznata po strogoći, pravednosti i visokom osjećaju za moral.

Osnovne karakteristike lika

Minerva McGonagall je opisana kao visoka, krhka žena oštrih crta lica, s kosom uvijek skupljenom u punđu. Zahvaljujući animagus sposobnosti, može se pretvoriti u mačku. McGonagall je škotskog porijekla.

Karakterizira je britka duhovitost, no istovremeno iznimna ozbiljnost i predanost svojim učenicima i poslu. Iako djeluje strogo, njezina pravednost i briga za učenike jasno se očituju kroz serijal, posebno prema članovima Gryffindora. Osim Preobrazbe, McGonagall je i vrsna čarobnica, jedna od najmoćnijih u čarobnjačkom svijetu.

Najpamtljivije scene

Prvo pojavljivanje u Harry Potter i Kamen mudraca

McGonagall se prvi put pojavljuje na Privet Driveu, kao mačka koja promatra kuću Dursleyjevih. U razgovoru s Albusom Dumbledoreom, pokazuje duboku zabrinutost za Harryjevu sigurnost, što ukazuje na njezinu predanost i brigu za budućnost čarobnjačkog svijeta.

McGonagall vs. Dolores Umbridge u Harry Potter i Red feniksa

Njeno verbalno nadmudrivanje s profesoricom Umbridge, koja pokušava preuzeti potpunu kontrolu nad školom, ušlo je u povijest serijala. McGonagall je poznata po ironičnim, ali preciznim komentarima, poput trenutka kada govori Harryju: "Da se ja pitam, savjetovala bih ti da se kloniš problema. No, budući da to očito nije opcija za tebe..."

Bitka za Hogwarts u Harry Potter i Darovi smrti

McGonagall pokazuje nevjerojatnu moć tijekom posljednje bitke u školi. Čarolijom oživljava kipove kako bi branili Hogwarts te vodi učenike i profesore u obranu od Voldemortovih snaga. Scena u kojoj izgovara čaroliju "Piertotum Locomotor" i daje nalog kipovima jedan je od najupečatljivijih trenutaka u serijalu. U istoj knjizi, iako ozbiljna, pokazuje svoje veselje rekavši: "Uvijek sam željela izvesti tu čaroliju."

Humor u McGonagallinom stilu

Iako je lik ozbiljan, često pruža humoristične trenutke u serijalu. Na primjer, kad Ron i Harry zakasne na početak školske godine jer im se pokvario leteći auto, McGonagall ih upozorava na ozbiljnost situacije, no tiho časti Hermionu zato što je sve svoje domaće zadaće odradila na vrijeme.

Anegdote

Inspiracija za lik: J.K. Rowling je izjavila da je profesorica McGonagall jedan od likova kojemu se divi, osobito zbog njezine pravednosti i posvećenosti radu. Inspiraciju za nju djelomično je crpila iz svojih učitelja iz školske dobi, koji su, unatoč strogoći, znali pokazati toplinu i brigu.

Profesorica McGonagall postala je uzor mnogima, posebno zbog moralne čvrstine, visoke razine etičnosti i ljubavi prema pravdi. Fanovi često ističu njezinu ulogu kao simbol mentorstva, discipline, ali i brižnosti, osobito prema mladim čarobnjacima i vješticama. U mnogim anketama o najdražim sporednim likovima iz serijala Harry Potter, McGonagall je često među prvima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.