Otkud Taylor Swift tolika moć?

Foto: Profimedia

Najunosnija koncertna turneja u povijesti glazbe danas stiže u Škotsku - Taylor Swift večeras nastupa na stadionu Murrayfield u Edinburghu. Bit će to prvi od ukupno 17 nastupa u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji će kulminirati s rekordnih osam koncerata na londonskom stadionu Wembley, piše BBC.

Američka zvijezda zapjevat će pred gotovo 73.000 obožavatelja, koji dolaze iz cijelog svijeta kako bi vidjeli njen trosatni nastup.

Ukupno će svirati pred gotovo 1.2 milijuna obožavatelja na Otoku, uz prosječnu cijenu ulaznice od 206 funti (oko 240 eura). Swift je u proteklih godinu dana postigla kulturalnu važnost kakva nije viđena od vrhunca Madonne i Michaela Jacksona 80-ih godina.

@taylorswift

Hi! Well, so, basically I have a birthday coming up and I was thinking a fun way to celebrate the year we’ve had together would be to make The Eras Tour Concert Film available for you to watch at home! Very happy to be able to tell you that the extended version of the film including "Wildest Dreams," "The Archer" and "Long Live" will be available to rent on demand in the US, Canada & additional countries to be announced soon starting on … you guessed it, December 13 🫶💋

♬ original sound - Taylor Swift

Njezina stadionska turneja od 152 koncerta trebala bi rezultirati s više od dvije milijarde dolara prihoda prije nego što završi u prosincu ove godine u Kanadi. I to ne uključujući službenu prodaju raznih predmeta, odjeće i suvenira, kao ni 261 milijun dolara, koliko je njezin film s turneje zaradio prošle godine.

Gradovi i regije u kojima su se dosad odvijali koncerti osjetili su milijunske prihode zahvaljujući posjećenosti, a jedan njen koncert u Seattleu izazvao je seizmičku aktivnost ekvivalentnu potresu magnitude 2.3

Kako bi se obilježio njezin dolazak u Škotsku, tramvaji su ukrašeni njezinim slikama, jezero Loch Tay preimenovano je u Loch Tay Tay, a zoološki vrt u Edinburghu dva je novorođena i ugrožena tamarin majmuna nazvao Taylor i Swift.

No, posljednji put kad je Swift nastupala u Ujedinjenom Kraljevstvu, na turneji Reputation 2018. godine, stadioni nisu bili rasprodani. Prema jednom izvješću, na otvaranju u Manchesteru bilo je čak 18.000 praznih mjesta.

Dakle, što se promijenilo?

Njezini albumi Folklore i Evermore iz razdoblja pandemije bili su značajna prekretnica zahvaljujući suptilnim, indie-folk aranžmanima koji su osvojili kritičare i nove obožavatelje koji ranije nisu bili impresionirani njezinim country i pop hitovima.

Uspon TikToka predstavio ju je mlađoj publici, dok je projekt ponovnog snimanja njezinih prvih šest albuma dao novo ruho i novu pozornost njenim starijim hitovima.

"Ona je jedna od onih rijetkih bezvremenskih umjetnica kojima sve čega se prime pođe za rukom. Nevjerojatno je moćna", kaže za BBC pop zvijezda Raye. Škotska kantautorica KT Tunstall tvrdi da je Swift "jedinstvena". "Ona je zapravo šefica mašinerije u kojoj rade tisuće ljudi. Da biste mogli obavljati i to i nositi se sa slavom, zaista morate biti jedinstveni", smatra ona.

@taylorswift

Never beating the sorcery allegations ✨🛬✨

♬ original sound - Taylor Swift

"Ona to želi više nego itko ikad"

Lana Del Rey, koja je 2022. snimila duet sa Swift te je njena bliska prijateljica, smatra da je razlog Taylorinog uspjeha ipak nešto drugo. "Ona to jednostavno baš jako želi. Nebrojeno puta mi je rekla da 'to želi više nego itko ikad'. I sad postiže i dobiva upravo ono što želi. Jako je motivirana i mislim da su se ta motivacija i taj trud isplatili", rekla je pjevačica za BBC.

S obožavateljima je veže i jedna rijetko viđena "osobna" povezanost. Zadaje im "zadatke", skriva "tragove" samo za njih, osobno im se obraća, organizira druženja s fanovima...

"Taylor daje nadu nama ostalima", rekao je jedan njen fan. "Prava je inspiracija. Nevjerojatno je moćna, prolazi sve što i mi, ali deset puta joj je teže zbog pritiska javnosti, no nju to ne sprječava", dodao je drugi. "Ona je glas djevojaka diljem svijeta. Ima pjesmu za svaku životnu situaciju. Kad se osjećaš dobro, kad se osjećaš loše... Kad si tužna... Za sve što ste ikada osjetili napisala je pjesmu i zbog toga nam daje nadu da nismo sami u svemu što prolazimo", tvrde swiftieji.

Katy Ellis, glazbenica koja godinama izvodi isključivo pjesme Taylor Swift, slaže se s time: "Nikad mi nije dosta pjevanja njenih pjesama. Ovisno o raspoloženju, uvijek ćete pronaći pjesmu s kojom se iznova možete povezati. I mislim da je to razlog zašto je toliko popularna."

Swift je svjesna važnosti povezanosti s fanovima. Na koncertima stalno koristi zamjenice "mi" i "nas" kada se obraća publici. Također, trudi se da svaki koncert po nečemu napravi "posebnim". Naime, na svakom koncertu na ovoj turneji u akustičnoj verziji izvodi dvije jedinstvene pjesme, pripremljene isključivo za tu publiku. Obožavatelji već teoretiziraju da će u Škotskoj svirati Guilty As Sin kao referencu na lokalni bend The Blue Nile.

Za razliku od nedavnih turneja Beyoncé i Madonne, čiji fanovi na njih gledaju kao na nedodirljiva božanska bića, Taylor Swift na svojoj turneji fanovima šalje poruku: "Hej, ljudi, napravili smo sve ovo zajedno!" I čini se da joj itekako uspijeva.

>>Nije vam jasno u čemu je stvar s Taylor Swift? Ovih 10 pjesama bi vam moglo pojasniti

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.