Otvoren Centar Louisa Armstronga, sadrži 60.000 arhivskih i osobnih predmeta

Foto: EPA

Nasuprot nekadašnjeg doma jazz glazbenika Louisa Armstronga (1901.-1971.) i njegove supruge Lucille u njujorškoj četvrti Queens otvoren je Centar Louisa Armstronga u kojemu posjetitelji mogu razgledati 60.000 arhivskih i osobnih predmeta bračnoga para.  

Dom Armstrongovih, zgrada od crvene cigle u Queensu u kojoj su proveli gotovo 30 godina, odavno je pretvoren u muzej, no može se posjetiti samo u sklopu obilaska sa stručnim vodičem. U zgradi su uz arhivsku građu izloženi i brojni osobni predmeti Louisa i Lucille. Nova je zgrada vrijedna 26 milijuna dolara te uz stalni postav sadrži i prostor za nastupe. 

Jedan od najpoznatijih jazz trubača

"U stambenoj četvrti Armstrongovih, koju čini puno skromnih dvokatnica, željeli smo izgraditi zgradu koja se neće ni po čemu isticati. Željeli smo stvoriti ozračje urbanosti i zgradu koja će svjedočiti o jedinstvenome radu čovjeka čija je glazba temelj za toliko glazbe koju danas slušamo", napisali su na internetskoj stranici muzeja Sara Caples i Everardo Jefferson iz tvrtke Caples Jefferson Architects, koji potpisuju projekt centra.

Louis Armstrong smatra se jednim od najboljih jazz trubača svih vremena, a svjetsku je slavu stekao pjesmama poput What a Wonderful World i Hello, Dolly.

Rođen je u New Orleansu. On i njegova četvrta supruga Lucille preselili su se u Queens 1943. Nakon Lucilleine smrti 1983. njihovu je kuću preuzeo grad New York, a 2003. pretvorena je u muzej.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.