Ova hrvatska plaža poznata je po mirnom moru, 2016. je proglasili najljepšom u Europi

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL/Shutterstock

Hrvatska svake godine privlači veliki broj turista zbog svoje prirodne ljepote. Naša je obala predivna zbog svojih plaža, uvala i zaljeva. O hrvatskim plažama nerijetko pišu i strani mediji. Tim smo vas povodom nedavno pitali koja je vama najljepša hrvatska plaža. Izdvojili smo, naime, onih deset koje dobivaju najviše pohvala stranaca i o kojima se puno pisalo u stranim medijima.

Najviše vas je reklo (točnije 2280) da je najljepša plaža u Hrvatskoj Stiniva na otoku Visu. Drugo mjesto zauzela je plaža Zlatni rat na otoku Braču, a na trećem mjestu se našla plaža Divna na Pelješcu. Rezultate ankete možete pogledati ovdje

Plažu Stinivu mnogi nazivaju najpoznatijom i najatraktivnijom plažom na Visu, a ugledni portali redovno je uvrštavaju na popise najljepših europskih plaža. Godine 2016. osvojila je titulu najljepše europske plaže.

"Plivanje na Visu je nezaboravno iskustvo prije svega zbog čistoće mora koje ga okružuje. Bez obzira tražite li bijeg od vrućine skokom u more u zaljevu Jurja ili ste se prepustili snažnim strujama i nježnom milovanju svježe vode u Molo Trovni ili besciljno plutate na krokodilu na napuhavanje po pješčanom zaljevu Zoglov, more oko Vis će ostati u vašem sjećanju", objavljeno je tada na stranici European Best Destinations. 

Stiniva je poznata po toplom i čistom moru

O Stinivi je prije nekoliko godina pisao i CNN. Napisali su da je ovu plažu najbolje posjetiti tijekom lipnja.

"Vožnja brodom iz Splita i šetnja južnom stranom Visa otkrit će vam Stinivu, bijelu šljunčanu plažu okruženu vapnenačkim zidinama. Pet metara široka 'vrata' otvaraju plažu prema tirkiznom moru.

Teško je doći do ove plaže. Teška ruta vodi strminom te nije prikladna za najmlađe, nespretne i one u sandalama. Što je i dobro, jer je Stiniva majušna pa se lako napuni onima koji su se došli kupati, sunčati i roniti", pisao je CNN.

Stiniva se nalazi na južnoj strani otoka Visa, a moguće joj je prići brodicom ili pješice kroz staze i krš. Stiniva je poznata po toplom i čistom moru koje je jako mirno. 

"Tajni kutak Hrvatske"

Magazin Easy Jet Traveller također je prije dvije godine uvrstio Stinivu na popis najljepših europskih plaža.

"Najjužniji hrvatski otok Vis, do kojeg se dolazi jednosatnim putovanjem trajektom iz Splita, poznat je po svojoj tajanstvenoj ljepoti, savršeno očuvanoj zbog desetljeća izolacije. Stiniva je savršen primjer njegove očaravajuće ljepote s bijelim liticama koje se uzdižu i poput vrata otvaraju put u tirkizno more.

Uvala je 1967. proglašena značajnim krajobrazom Hrvatske i otad je čvrsto zaštićena, a unatoč turistima koji se spuštaju na njezinu plažu posutu kamenčićima, Stiniva još uvijek ostavlja dojam tajnog kutka Hrvatske", napisao je Easy Jet Traveller dodajući insajderski savjet za avanturiste koji se mogu okušati u penjanju strmovitim skliskim stijenama, no s odgovarajućom obućom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.