Ovo je 10 najboljih staza za šetnju i planinarenje u Europi, jedna je u susjedstvu

Foto: Shutterstock

Europa nudi neke od najljepših prirodnih staza na svijetu, koje vijugaju kroz predivne planinske visine. Osim što su sigurne, šetajući njima možete uživati u pogledu na šarolika sela, prekrasne obale, vinograde i kanjone. Ako ste ljubitelj aktivnog odmora u prirodi, daleko od gradske gužve ili prenatrpanih turističkih destinacija, Forbes je za vas sastavio 10 najboljih staza za šetnju i planinarenje u Europi. 

Kungsleden i Hyssna, Švedska

Kungsleden, između Abiska i Hemavanma, jedna je od najpoznatijih planinarskih staza na svijetu, "možda i najbolja", kažu iz švedskog turističkog ureda. Našla se i među šest najboljih planinarskih staza u Europi za ovo ljeto prema popisu National Geographica.

"Umjesto uobičajenih sela, gradića i imanja, tu nema ništa. Ništa osim stabala breze i kamenih planina. Priroda je sablasna i uzbudljiva, poziva vas da je istražite", poručuju iz švedskog turističkog ureda.

Staza je duža od 450 kilometara, a nastala je početkom 20. stoljeća. Posjećuju je planinari iz svih dijelova svijeta. Vijuga kroz raznolik okoliš planina Laplanda, a prelazak pune staze može trajati čak do mjesec dana. Ipak, tu su i kraće, jednotjedne verzije, u kojima planinari prelaze samo jedan komad sjevernog dijela staze, od Abiska do Kebnekaise.

Savjetuju da ako odlučite posjetiti ovu stazu, obavezno ponesete sprej protiv kukaca jer kad vjetar oslabi, pojavljuje se puno muha i komaraca.

Osim Kungsledena, u Švedskoj se nalazi i Hyssna, staza koju okružuju veličanstvena priroda, jezera, šume, planine, doline i predivni pogledi kamo god pogledate. Nalazi se na južnom dijelu zapadne Švedske i duga je 40 kilometara. Započinje u crkvi iz 12. stoljeća u gradiću Hyssni, u koji možete stići autobusom iz Gothenburga.

"Staza prolazi kroz visoke šume bukve i nudi priliku za osvježavajuće kupanje u jezeru Lilla Hålsjön s posebnim bazenom. Ruta je odlično označena i ima mnogo mjesta za piknik", piše CNN, koji ju je uvrstio na sam vrh najboljih planinarskih staza Europe.

Picos de Europa, Španjolska

Picos de Europa je treće najviše gorje u Europe, a proteže se kroz provincije Asturias, Cantabria i Leon. Nacionalni park Picos de Europa, koji je prema mišljenju Timesa jedna od najboljih destinacija za planinarenje, primjer je atlantskog ekosustava oblikovanog prastarim glečerima.

Park je nazvan prema impresivnim formacijama stijena, gdje žive dvije životinje koje su simbol Španjolske - smeđi medvjed i iberijski vuk. Visoko nad stijenama kruže bjeloglavi supovi.

"Provedite tjedan hodajući pastirskim putevima i cestama koje su nekoć koristili Rimljani, prođite kroz nevjerojatni Cares i uputite se prema jednom od tri vrha gorja", savjetuje Times. "Planinarenje možete kombinirati s vožnjom kajaka, čak i posjetom obali." Ovo je staza umjerene težine, ali ne biste se smjeli bojati visine ako je želite posjetiti.

Albanija

Albanija je druga odlična destinacija za hodanje na Timesovom popisu. Putevi su dobro označeni, a planinarske staze vijugaju kroz neravne prijevoje i doline. Nakon što je 50 godina bila izolirana zbog komunističkog režima, zemlja je zadržala netaknute staze oko Prokletija (što je drugo ime za albanske Alpe), gdje se starim pastirskim stazama mogu obići planine Jezerca, Theth i Nacionalni park Valbona.

Na jugu, nekoliko sati istočno od Tirane, nalazi se nacionalni park Shebenik-Jabllanicë, kao i grad Berat, koji je pod zaštitom UNESCO-a.

"Hodat ćete između tri i sedam sati dnevno i ukupno prijeći 50 kilometara upijajući livade divljeg cvijeća u nacionalnim parkovima", kaže Times. "Odvojite nešto vremena i za posjet veličanstvenom jezeru Koman. Iako je ova staza prikladna i za iskusne i za neiskusne planinare, ima nekoliko strmih dijelova koji traže umjerenu fizičku formu i zdrava koljena i kukove", dodali su. 

Slovenska planinarska staza

Predivna slovenska planinarska staza od Maribora do Ankarana na obali Jadrana popularna je među europskim planinarima. Proteže se na oko 600 kilometara i možete je proći za otprilike 28 dana ili je prelaziti u manjim dijelovima.

To je najduža planinarska ruta u Sloveniji i prva u Europi, a prolazi kroz šume i močvare Pohorja i preko Julijskih Alpi, dijela veličanstvenog nacionalnog parka Triglav.

"Možete odabrati među 49 planinskih koliba, a oni koji žele prijeći čitavu stazu, popet će se na oko 23 planine", kaže CNN, koji je ovu stazu uvrstio među najbolje duge planinarske staze u Europi.

Planine Tatra, Poljska

Planine Tatra dio su Karpata na istoku Europe, a čine prirodnu granicu između Poljske i Slovačke. Uvrštene su na Conde Nastov popis sedam najboljih planinarskih staza u Europi s nevjerojatnom prirodom.

Postoji više od 270 kilometara pješačkih staza različite težine. Neke su popločane i tako dostupne svima. Zbog terena većina je ocijenjena kao umjerena do teška.

Većina ruta je prilično ravna, ali dugačka, zbog čega planinari spavaju u kolibama s električnom energijom i tekućom vodom, gdje dobivaju domaće obroke, pića i grickalice. 

"Većini staza možete pristupiti iz grada Zakopana, a traju od dva do tjedan dana. Vidjet ćete strme grebene, guste šume i nezaboravne zvjezdane noći", piše Conde Nast. "Jesen je najbolje godišnje doba za hodanje ovom regijom. Tada je broj planinara manji, što olakšava pronalazak smještaja u kolibama, a šume dobivaju čarobnu boju."

Kerry Way, Irska

Kerry Way se također našao na popisu Conde Nasta. To je ruta koja vijuga oko poluotoka Iveragh u jugozapadnom okrugu Kerry i prolazi kroz neke od najizoliranijih i najdramatičnijih okoliša u čitavoj Irskoj.

Dužine više od 179 kilometara, Kerry Way je jedna od najdužih označenih staza za hodanje u zemlji i jedna od najpopularnijih. Podijeljena je u devet faza, a započinje i završava u gradu Killarneyju.

"Dvorci, stare vile, beskonačne zelene livade i doline, litice, plaže, planine (staza prolazi kroz devet od 10 najviših vrhova Irske) i pogled na kamenite otoke u daljini neke su od glavnih atrakcija", piše Conde Nast.

Hadrian’s Wall Path, Engleska

Ova staza nalazi se na sjeveru Engleske i vodi od obale do obale. Hodajući ovom stazom imat ćete pogled na predivne antičke spomenike i zid koji je počeo graditi car Hadrian u 122. godini naše ere. Izgradnja je dovršena nakon šest godina i zid je dugačak oko 120 kilometara. Služio je kao obrambena utvrda na najsjevernijoj granici Rimskog Carstva, a danas je pod zaštitom UNESCO-a.

Od zelenih polja i divljih graničnih predjela do živih gradova, malenih sela i desetaka fascinantnih muzeja, staza od 135 kilometara vodi vas od Wallsenda u Newcastle upon Tyne na istoku do grada Bowness-on-Solwaya na zapadu.

"Možete preskočiti dio u Newcastleu na početku kako biste izbjegli dug urbani segment, ali čak i uz to hodanje će potrajati šest ili sedam dana, pogotovo ako napravite pauzu za pogled na nevjerojatnu arheologiju u Vindolandi", piše National Geographic, koji je ovu stazu smjestio na vrh šest najboljih planinarskih staza Europe.

"Bowness-on-Solway najbolje je mjesto za završetak rute. Tu se nalazi najzapadnija utvrda zida, ovih dana vrlo mirno mjesto, a možda ćete obližnju plažu dijeliti s krdom krava koje vole sjediti na pijesku. Vjerojatno je stoka to isto radila i prije 1900 godina, kad je utvrda tek nastala", kažu.

Algarve, Portugal

Iako su manje poznate od popularnih plaža, neke od najljepših staza Europe nalaze se upravo u Portugalu. S početkom na zapadu regije Algarve i preko Praia de Marinhe na istoku do Praia de Vale Centeanesa, rutu je European Best Destinations odabrao kao jednu od najboljih u Europi.

Prolazi poznatim špiljama Bengali, općinom Lagoa, koja se smatra najljepšom u Algarveu, ribarskim gradićem Ferragudo, svjetionikom Alfanzina, liticama Marinhe, plažom Albandiera i drugim izvanrednim mjestima, uključujući plažu Carvoeiro, jednu od najljepših u Europi.

Pristupačna je svim uzrastima, a možete krenuti iz kapele Senhora da Rocha na kraju plaže Carvoeiro.

"Obalne staze prate visoke litice i spuštaju se do pijeska, gdje restorani nude ukusnu morsku hranu", piše Times. "Osmodnevno hodanje pokriva oko 60 kilometara odabranih puteva, a svejedno ostavlja vremena za posjet povijesnom gradu Lagosu i kupanje."

Costa da Caparica, Portugal

U blizini Lisabona nalazi se mnogo puteva oko Costa da Caparice. Među najboljima je Pelourinho de Sintra u parku prirode Sintra-Cascais.

Hod po stazi Costa da Caparica pruža pogled na dramatične crvene stijene pored plaže. Obala je prepuna litica, špilja, uvala i divljih plaža.

Podalje od obale nalazi se Trilho dos Currais, koji planinare vodi kroz prekrasan nacionalni park Inpeneda-Geres. Euronews ovu stazu smješta visoko na popis najboljih.

Camino de Santiago, Španjolska

Jedno od najpoznatijih hodočašća na svijetu, koje se smatra važnim i za hodočasnike i za planinare, Camino de Santiago započinje u Santiago de Composteli u Galiciji, na sjeverozapadu Španjolske.

Vjeruje se da su na toj ruti zakopani ostaci apostola Jakova (Santiago na španjolskom), a iskustvo hodanja putem kojim hodočasnici kroče još od srednjeg vijeka nadilazi jednostavan hod i postaje iskustvo koje razotkriva prirodu, kulturu, tradiciju i gastronomiju jedne od poviješću najbogatijih regija Europe.

Planinari stazu mogu prehodati na nekoliko načina kroz Španjolsku, Portugal ili Francusku.

Vrlo je popularan Camino Frances, koji započinje u St. Jeanu u Francuskoj i vijuga kroz Pamplonu i Leon prije završetka u Santiagu. Puna ruta traje čak sedam tjedana, ali može se odraditi i kraća verzija od samo posljednjih stotinjak kilometara iz Sarrije.

"Najšarmantnija staza Camina dolazi do katedrale u Santiago de Composteli – ona prolazi kroz najsjeverniji dio Španjolske, s veličanstvenim pogledima s obale. Zove se Camino del Norte", piše Times.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.