Ovog vikenda održava se najveća hrvatska konvencija fantastike, pop kulture i igranja

Foto: Press

Najveća hrvatska konvencija fantastike, pop kulture i igranja Rikon 2024. otvara se 11. listopada u prostoru Exportdrva u Rijeci, a poseban gost ovogodišnje manifestacije je Doug Cockle, najpoznatiji po ulozi Geralta od Rivije u igri The Witcher. Ovogodišnji Rikon, koji se održava tijekom tri dana, sprema se biti spektakularniji nego ikad te, kao i uvijek, donosi niz zanimljivih predavanja, panela, radionica, kvizova, natjecanja, igara i turnira, stoji u najavi.

"Kao i proteklih godina, pripremili smo zanimljiv i sadržajan program koji objedinjuje ozbiljne i zabavne sadržaje i stvara jedinstvenu atmosferu koja ga čini jednim od najvećih festivala za mlade ne samo u Hrvatskoj već i u regiji", istaknula je Marta Glažar, organizatorica manifestacije i predsjednica Udruge 3. zmaj. 

Tko je Cockle?

Američki glasovni glumac Doug Cockle, osim uloge u megapopularnoj igri The Witcher poljskog CD Project Reda, koja je proglašena igrom desetljeća, dao je glas mnogim likovima u videoigrama, kao što su Baldur's Gate 3, Horizon Zero Dawn, Alan Wake II ili The First Descendant.

Karijeru je izgradio i u kazalištu te velikim holivudskim produkcijama poput HBO-ovog serijala Band of Brothers i filma Reign of Fire, gdje je glumio s Christianom Baleom. Cockle gostuje u petak i subotu, a osim druženja s posjetiteljima, sudjelovat će na dva panel-razgovora.

Predavanja, kvizovi...

Uz panel-razgovore, predavanja i kvizove o kultnim filmovima, igrama, popularnim serijama i korejskoj kulturi, program uključuje omiljenu točku publike - Cosplay natjecanje u maskiranju u likove iz igara i popularne kulture, jedino hrvatsko K-pop dance natjecanje, uvijek popularnu boardgame zonu, gaming turnire, kreativne radionice i program posvećen riječkim klubovima borilačkih vještina.

Teme panel-razgovora su karijere u industriji zabave, stanje suvremenog znanstvenofantastičnog žanra na filmu, kulturalne razlike između Hrvatske i istočne Azije te kaskaderi u filmskoj industriji. 

Ivana Kunda održat će predavanje Pravni pogled na umjetnu inteligenciju, Marin Karuza govorit će o mediju svjetlosti i njenoj važnosti za put informacija od izvora do naše percepcije, Dejan Durić pričat će o problemu globalnog zagrijavanja, Mateja Olujić i Josip Balić o radu malenog tima na ambicioznoj videoigri, a fizičarka Marina Manganaro predstavit će roditeljima vodič kako postati profesor Pokemona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.