Pažanin o svom novom restoranu u Splitu: Čovjek mora biti spreman na rizično ulaganje

Foto: Facebook/Press

POZNATI hrvatski celebrity chef i član žirija reality showa Tri, dva, jedan - kuhaj! Ivan Pažanin je proslavi Svetog Duje odlučio pridonijeti novom gastrooazom. Dan ranije u Getu, u staroj splitskoj gradskoj jezgri, otvorio je restoran koji je ime dobio po Rodrigovoj ulici, u kojoj se i nalazi.

"Rodrigo je bio poznati bar kojeg je ranije vodio moj prijatelj, no kako mi je korona dosta promijenila viziju svega što se tiče gastronomije, tako se stvorio jedan novi koncept. Važan mi je ambijent, dobra glazba, atmosfera, kokteli i obilje kvalitetne ulične hrane. To je mediteranska kuhinja dignuta na jedan novi nivo. Recepti naših baka u uličnom ruhu, izvedeni od lokalnih namirnica visoke kvalitete. Važno mi je da je sve opušteno i u dobrom ambijentu, da se stvori taj jedan gradski šušur", kaže nam Pažanin te dodaje da je vječni optimist i očekuje kako će ova sezona u Splitu biti uspješna.

"Čovjek mora biti spreman na rizično ulaganje, no u ovoj situaciji ne nužno veliko. Moraš pazit, nikakvi megalomanski projekti u ovom trenutku nisu opcija. U ovo sam krenuo s ljubavlju i s mozgom i očekujem da će biti uspješno. Važno mi je radit i stvarat, bez rada nema ništa, najlipše na svitu je stvorit nešto šta voliš."

Tako uz dnevna jela po svom guštu u Rodrigu stvara zanimljiv izbor hladnih predjela, ali i jela na žlicu. Od tartara od tune, domaćih pršuta i sireva, preko inćuna u tempuri, janjetine i teleće koljenice, pa sve do specijaliteta - burgera s kozicama i škampima. Tu su, naravno, i klasična domaća dalmatinska jela kao što su grdobina s palentom i janjetina s bižima.

Rodrigo je bio židovski trgovac i konzul španjolskog podrijetla pa ponudi ne manjka španjolskog utjecaja. Jedan od specijaliteta je tapas s telećim obrazinama, koji je osmišljen kao spoj španjolske i dalmatinske kuhinje. Uz to, naravno, idu i domaći deserti paradižot i rožata. Poznato kulinarsko TV lice tako planira ljeto provesti u šušuru rodnog grada usred kojeg je stvorio zanimljivu street-food oazu.

"Uživam u svakom segmentu svog poslovanja, ništa ne radim kontra svoje volje i mislim da je to formula uspjeha. Početak je težak i traži prilagodbu, a posli uživaš. Tako mi je bilo i kada sam počeo raditi televizijske kulinarske showove. Trebalo mi je vremena da se prilagodim i da naučim plivati u tim vodama. Meni je i medijski dio mog posla simpatičan i jedno dobro životno iskustvo. Volim rad s amaterima jer hrana je dio života i utječe na svakog", kaže nam Pažanin, kojem je televizija omogućila i puno više bliskih susreta sa sugrađanima.

"Split je jedna posebna sredina, ljudima je ovdje prirodno da dobacuju komentare jedni drugima na cesti. Tako da mi stalno netko prilazi. Navikneš se na to, iako je u početku bilo malo čudno. Posebno je veselo na pazaru i ribarnici. To je jedan poseban doživljaj. Jedna me prodavačica na pazaru skoro proklela jer sam nekome dao lošu ocjenu. Vikala je za mnom da će me Bog kaznit. Ali zapravo uživam u tom specifičnom splitskom gradskom điru", kaže splitski chef koji priznaje da je pandemijska situacija uvelike promijenila način na koji danas razmišlja o ugostiteljstvu i ekonomiji generalno.

"U današnje vrijeme teško je išta ikome savjetovati. Treba se vodit srcem, al u ovakvoj situaciji definitivno i mozgom. Mislim da je važno da ulog ne bude previše velik, da se čovjek može ipak izvući, no s druge strane, mora se ući i u rizik. Vjerujem da će sve doći na svoje. Ja sam takav da moram stalno nešto stvarati, inače nemam mira, no uvijek se vodim svojom vizijom. Nikad u poslu nisam išao proračunato, ako nema ljubavi, nema stvaranja, pa ni posla", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.