Petar (9) je državni prvak u mentalnoj aritmetici

Foto: Press

Devetogodišnji Petar Andačić ponovo je državni prvak u mentalnoj aritmetici ALOHA. Tu je titulu osvojio treću godinu zaredom. Prije dvije godine prvo je mjesto dijelio s Patrikom Čudićem, a prošle je godine, baš kao i ove, naslov državnog prvaka ponio samostalno. 

Hrvatsku će idući mjesec predstavljati na svjetskom natjecanju u Madridu. Briljantni mladi matematičar za državno se natjecanje posljednjih tjedana pripremao petnaestak minuta dnevno.

"Želio sam ponoviti rezultat koji sam ostvario prošle godine. Uz redovni sat Alohe koji pohađam svakoga tjedna, svakodnevno sam dodatno rješavao dva-tri testa sa zadacima. Sanjao sam dobar rezultat jer sam završavao 10. stupanj Alohe, tj. cijeli program, pa mi je ovo posljednja prilika za nastup na svjetskom natjecanju", kazao je Petar.

Sada su pred njim slatke brige. S odličnim uspjehom završava 3. razred u Osnovnoj školi Kajzerica, uživa u igranju košarke u Školi košarke Cedevita Junior i planira put u španjolsku prijestolnicu. Na svjetskom će natjecanju sudjelovati 20. srpnja, a nakon toga imat će i slobodno vrijeme za obilazak madridskih znamenitosti.

Natjecanje održano u Samoboru

Njegova trenerica Alohe Ljiljana Kolenković vjeruje kako će on u Španjolskoj briljirati, baš kao što je i prošle godine na svjetskom natjecanju u Maleziji. Tamo je proglašen šampionom.

"Petar je još prije pet godina kad je počeo trenirati Alohu, pokazivao veliki talent, no odličja koja je počeo nizati prošle te nastavio ove godine, rezultat su velikog truda i rada. Na državnom prvenstvu 70 je zadataka trebao riješiti u pet minuta. On ih rješava nevjerojatnom brzinom, lakoćom i točnošću! Sretni smo što Petar ima i divnu potporu svoje obitelji jer bez nje dijete teško može kontinuirano ostvarivati vrhunske rezultate. Ponosni smo što će upravo on predstavljati Hrvatsku na svjetskom natjecanju koje će se prvi put održati u Europi", rekla je dr. sc. Branka Novosel.

Državno natjecanje u Alohi tradicionalno je održano u Samoboru. Najbolji mentalni aritmetičari u dobi od vrtićaraca do tinejdžera stigli su iz Pule, Rijeke, Osijeka, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Čakovca, Koprivnice, Preloga, Bjelovara, Kutine, Zagreba i Samobora.

ALOHA je najveći međunarodni program mentalnog i intelektualnog razvoja djece. Djeci ojačava mozak pomoću abakusa i mentalnog računanja te im razvija matematičke vještine, logiku i apstraktno mišljenje. Program je utemeljen prije 31 godinu u Maleziji, a sada se provodi u više od 30 zemalja diljem svijeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.