CHEFOVI Stjepan Vukadin, Damir Tomljanović i Melkior Bašić ocjenjivat će natjecatelje u novoj sezoni MasterChefa, koja je s emitiranjem krenula sinoć.
S nama su podijelili svoje recepte te porazgovarali o gastronomiji i kuhanju.
Gusta riblja juha Stjepana Vukadina
Stjepanova ljubav prema kuhanju počela je uz baku i mamu. "Sjećam se kao da je jučer bilo, kad je baka Mara spremala puru. Pitam je ja: 'Baba, šta radiš?' 'Puru, Stipane, dođi, miješaj!' Mislim da je to jedno od prvih jela koje sam skuhao, uz pomoć bake naravno", prepričava nam ovaj mladi chef iz Rogoznice.
Kada ga pitate za koje jelo smatra da bi ga baš svi trebali probati makar jednom u životu, odgovara - kruh ispod peke.
"Vraćanje korijenima i prvotnim okusima smatram bitnim i to su okusi koje trebamo njegovati i nastaviti replicirati na moderniji i pristupačniji način", objašnjava.
S nama je podijelio recept za gustu riblju juhu. Možete ga pronaći na Index Receptima.
Foto: Ivan Ivanišević
U svojoj kuhinji uvijek se drži nekoliko pravila.
"U kuhinji se mora znati red i disciplina. Samim time poštuje se hijerarhija i sve funkcionira kako treba. Čistoća i higijena moraju biti sastavni dio svake kuhinje, restorana i kuće koja pruža usluge konzumiranja hrane. Pravila kojima sam se i sam vodio u životu, kako profesionalnom tako i u privatnom, sljedeća su:
Poštuj kolege oko sebe i upijaj znanje koje ti se nudi.
Jedino volja i želja su potrebni da dobiješ znanje i napreduješ. Sve je na tebi!
Poštuj namirnicu jer jedino ćeš tako dobiti njenu izvornu kvalitetu", objašnjava nam.
Nepoštovanje smatra najvećim grijehom u kuhinji. "Može se dogoditi, ali zasigurno neće potrajati. Barem ne u mojoj kuhinji", kaže.
Srdele Damira Tomljanovića
Osim što je chef s bogatim iskustvom, Damir Tomljanović je i predavač koji radi s mladim budućim kuharima i ugostiteljima.
"Uvijek poštuj ruku koja te hrani, bilo vlasnika ili gosta. Red, rad i tim uvijek i na prvom mjestu. U kuhinji moraš biti timski igrač, nema tu velike filozofije", pravila su kojih se drži u kuhinji i kojima poučava svoje učenike.
Prvo jelo koje je pripremio bile su palačinke, a za to jelo i smatra da bi ga svatko trebao probati barem jednom u životu. "Život je ljepši uz njih", kaže uz osmijeh. Ipak, s nama je podijelio recept za srdele. Možete ga pronaći na Index Receptima.
Foto: Stjepan Vukadin
"Ljubav prema hrani kod mene traje od malih nogu, ne sjećam se ni sam točno kad je počela. Odrastao sam u velikoj obitelji u kojoj svi vole kuhati i fino jesti, svaki vikend kod nas se nešto kužinavalo. Još pamtim naša druženja u ljetnoj kuhinji, mamu koja kuha za jako velik broj ljudi, mirise koji su me pratili… Što se tiče prvog jela koje sam spremio, mislim da su bile palačinke. Mogao sam ih pojesti jako puno, a nije mi se dalo stalno žicati moje da mi ih peku", prisjeća se.
U njegovoj kuhinji nema mjesta alkoholu i opijatima, kaže.
"Apsolutno prezirem i ne dozvoljavam nikakve opijate u svojoj blizini, oni uništavaju pojedinca i kolektiv u kojem radi. Kuhar uvijek mora biti čiste glave, za ovisnost nema opravdanja kod mene, još manje tolerancije. Povjerenje je jedan od temelja dobrog timskog rada u kuhinji, a ja ga mogu dati samo osobi koja je 100% prisutna u trenutku, ne onoj koja se krije iza ovisnosti. Ako nema povjerenja, teško da možemo zajedno stvarati kvalitetu", naglašava.
Gnude od svježeg kravljeg sira Melkiora Bašića
Melkior je kuhanje zavolio uz oca kuhara.
"Od malih nogu s njim sam trčkarao po kuhinji. Kad sam odrastao, logični nastavak je bila profesionalna karijera. Kako sam bio dijete ugostitelja, često sam bio doma sam. Prvo jelo je bilo klasično dječje, hrenovke i jaje na oko. Prvo ozbiljnije kojeg se sjećam je bila piletina u umaku od limuna i dimljeni losos s tjesteninom", prisjeća se.
S nama je podijelio recept za gnude od svježeg kravljeg sira u umaku od rajčice i bosiljka. Možete ga pronaći na Index Receptima.
"Smatram da bi svatko trebao što više u životu isprobavati različitih jela kako bi uspio prepoznati što voli. Ipak ljubav ide kroz želudac", smatra on i dodaje da u svojoj kuhinji ne tolerira nepoštovanje namirnica, kolega i profesije.
"Nered i neorganiziranost me uvijek mogu izbaciti iz takta", kaže.
Dobitna formula u kuhanju? "Ljubav, plan, organizacija. Dobitna formula kako u poslu tako i u životu", poručuje.
Što mora imati pravi Masterchef?
Upitali smo ih i što će posebno gledati pri ocjenjivanju kandidata MasterChefa.
"Masterchef mora imati malo talenta, volju i želju za učenjem. Biti fokusiran u najbitnijim trenucima. U jednom trenutku možeš biti najbolji, a u sljedećem najlošiji i ispasti, fokus mora biti na najjače. Pratim i kako se osoba razvija kroz svoja jela dok kuha u MasterChef kuhinji", kaže Melkior.
"Pravi Masterchef mora imati prije svega empatiju. Da bi dobro vodio ljude, moraš ih osjećati, znati reagirati u svim situacijama, moći ih razumjeti. To su odlike svakog dobrog vođe, pogotovo u kuhinji. Za pobjedu u MasterChefu ključno je imati predispozicije za učenje, konstantni razvoj, fokus i unutarnju snagu za izdržati do kraja. Najviše gledam ukupan dojam, kakav osjećaj to jelo probudi u meni nakon kušanja", objašnjava Damir.
"Masterchef definitivno mora imati ogromnu želju za učenjem. Mora se vidjeti napredak iz dana u dan. I naravno, mora imati konstantu te poznavati okuse, imati taj osjećaj za finoću okusa. Upravo okusima i njihovim kombinacijama pridajem najviše pažnje pri ocjenjivanju jela", zaključuje Stjepan.
U nastavku donosimo detaljnije recepte članova žirija MasterChefa, koje možete pronaći na njihovom profilu na Index Receptima.
Srdele "lešo" i krumpir krema "na moderno", Damir Tomljanović
Foto: Stjepan Vukadin
Sastojci:
- 120 grama svježih srdela
- 100 grama krumpira
- 30 grama kapule
- 10 grama češnjaka
- 0.5 dcl maslinovog ulja, ali dobroga
- stručak domaće rige
- može i 1 grmić svježe brokule
- sol i papra da se nađe
- 1 pomidor, ali mali po bodulski
- 1 dcl bistre riblje juhe od čera
- 2 vlasi vlasca
- kap bijelog vina, zavisi u čijem si kraju
Gusta riblja juha, Stjepan Vukadin
Foto: Ivan Ivanišević
Sastojci:
- bijela riba 400 g (brancin, šampjer, škrpun ili grdobina)
- školjke dagnje 150 g
- školjke brbavice 150 g
- kozice jadranske 100 g
- krušne mrvice 1 žlica
- luk crveni 200 g
- češnjak 3 režnja
- mrkva 200 g
- peršin 50 g
- korijen celera 300 g
- maslinovo ulje 0.5 dcl
- bijelo vino 0.5 dcl
- rajčica 300 g
- umak od rajčice 150 g
Gnudi od svježeg kravljeg sira u umaku od rajčice i bosiljka, Melkior Bašić
Skica: Melkior Bašić ("Nemam fotografiju, obećajem da ću je napraviti čim uđem u kuhinju!":)
Sastojci:
- svježi kravlji sir 500 g
- tvrdi kravlji sir 50 g
- sol po želji
- papar po želji
- maslinovo ulje 20 g
- brašno oštro 3000 g
Za umak:
- češnjak 5 g
- maslinovo ulje 30 g
- cherry rajčica 200 g
- maslac 80 g
- umak od rajčice (passata) 150 g
- med po potrebi
- sol po želji
- papar po želji
- bosiljak po želji
- tvrdi kravlji sir 50 g
***
Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan. Recepte možete pratiti i na YouTube kanalu Index Recepata. Pretplatite se i na kanal kako vam nijedan ne bi promaknuo.