Pitali smo vas koji vam je sitcom najbolji, jedan je uvjerljivo pobijedio

Foto: Press

Čini se da svi obožavate Mućke.

Povodom 30. obljetnice prve epizode serije Prijatelji (eng. Friends) pitali smo vas koji sitcom vam je najbolji, a u ponudu smo stavili najpopularnijih 35. Na temelju više od 180 tisuća glasova preko 17 tisuća glasača (mogli ste glas dati jednoj ili više serija), uvjerljivo je pobijedio sitcom Mućke (Only Fools and Horses).

Kako ste mogli davati i negativne glasove ako ste željeli neku seriju spustiti niže na listu, u trenutku pisanja ovoga članka Mućke su dobile samo 993 negativnih te preko 10.100 pozitivnih glasova. Seinfeld se našao na drugom mjestu, ali s dosta manje glasova - oko 6500 pozitivnih i 2100 negativnih. 

O Mućkama

Riječ je o britanskoj humorističnoj seriji autora Johna Sullivana koja se izvorno prikazivala na BBC-ju. Imala je sedam sezona između 1981. i 1991. te posebne božićne specijale do 2003. godine. Iako je gledanost bila slaba u početku, s vremenom je serija postajala sve popularnija, a danas se smatra jednom od najboljih uopće.

Radnja je smještena u zabačeni dio Londona, a u glavnim ulogama su David Jason kao Derek Trotter zvani Del Boy, Nicholas Lyndhurst kao njegov brat Rodney i Lennard Pearce kao njihov djed.

Del Boy je tipični londonski preprodavač. Živi u općinskom stanu u neboderu u Peckhamu sa svojim mlađim bratom Rodneyjem i njihovim djedom. Njihova majka Joan umrla je kad je Rodney bio dijete, a otac ih je napustio ubrzo nakon njene smrti. Tako je Del Boy postao glava obitelji.

"Sljedeće godine u ovo vrijeme bit ćemo milijunaši"

Radnja se fokusira na njihove uzaludne pokušaje da se obogate. "Sljedeće godine u ovo vrijeme bit ćemo milijunaši" poznata je Del Boyeva uzrečica iz serije. Posjeduju tvrtku koja djeluje primarno na crnom tržištu te ne plaćaju porez niti traže novac od države. "Država ne daje ništa nama, pa ni mi ne dajemo državi ništa", kaže Del Boy. Većina njihovih poslova su - mućke, a obično im se obiju o glavu.

U početku su Del Boy, Rodney i djed bili jedini stalni likovi, ali su im se ubrzo priključili priglupi smetlar Brzi (Roger Lloyd Pack), snobovski prodavač automobila Boycie (John Challis) i njegova žena Marlene (Sue Holderness), vlasnik Kobilje glave, kafića u koji braća često odlaze, Mike (Kenneth MacDonald), mlađahni švercer Mickey Pearce (Patrick Murray) i vozač kamiona Denzil (Paul Barber). 

Lik djeda ubijen je zbog smrti Lennarda Pearcea, a zamijenio ga je njegov davno izgubljeni brat, ujak Albert (Buster Merryfield), kako bi se vratila glumačka postava s tri generacije. 

Hvaljena od kritike i publike, serija je osvojila brojne nagrade, uključujući priznanje Britanske akademije. 2004. je u BBC-jevu istraživanju proglašena najboljim britanskim sitcomom.

Najsmješnija scena u povijesti britanskih TV serija

Prije dvije godine TV kanal Gold proveo je anketu u kojoj su dvije tisuće Britanaca glasale za najsmješniju scenu iz britanskih TV serija. Na prvo mjesto uvjerljivo je zasjela scena iz Mućki koja je dobila 65 posto glasova.

Ta scena prikazuje Del Boya koji se tijekom večernjeg izlaska naslanja na šank i zavodljivo gleda djevojku koja sjedi za stolom u blizini njega. U jednom trenutku Del Boy podiže lakat sa šanka i govori svom prijatelju Triggeru (Roger Lloyd Pack): "Budi dobar i cool, znaš na što mislim."

No, dok on priča s prijateljem, prolazi konobar koji podiže šank, a Del Boy ne shvaća da se više nema na što nasloniti te pada na pod. Njegov prijatelj ne primjećuje što se dogodilo, a Del Boy ustaje i govori mu da je vrijeme da odu iz kafića.

Tvorac Mućki zabranio je ponovno emitiranje jedne epizode 

John Sullivan odlučio je zabraniti ponovno emitiranje epizode naslova A Royal Flush nakon što je shvatio da nije zadovoljan načinom na koji se ona odigrala. 

Prvi put emitirana 25. prosinca 1986., epizoda prikazuje Rodneyja i Del Boya kako putuju u dom Lady Victorije, kraljičine rođakinje, u Berkshire. Međutim, Del Boy nije bio dovoljno otmjen da bi se uklopio u društvo koje uživa u operi i gađanju glinenih golubova.

U jednom trenutku zaprijetio je članu publike koji se smijao: "Sići ću i udariti te u oko." Nakon toga popio je previše pića i počeo se šaliti na Rodneyjev račun. Sullivanu to ponašanje nije najbolje sjelo.

U dokumentarcu Secrets and Scandals of Only Fools and Horses član tima Chris Wadsworth prisjetio se da je Sullivan spomenutu epizodu opisao kao "mračnu zbog nasilnog ponašanja jednog od glavnih protagonista".

"Rekao je: 'Ovo nije dobra epizoda.' Nije mu se svidjelo što je Del Boy bio toliko okrutan prema Rodneyju. Epizoda je inicijalno prikazana, ali mislim da nismo u potpunosti uspjeli u onome što smo namjeravali prikazati", otkrio je Wadsworth.

Sullivan je pristao da se epizoda prikaže na DVD-u objavljenom 2005., ali u izmijenjenoj verziji s dodatkom smijeha publike, koji je trebao ublažiti nelagodu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.