"Plavi dragulj Jadrana": Ovu hrvatsku plažu mnogi smatraju jednom od najljepših

Foto: Shutterstock

PLAŽA Sakarun je jedna od najpoznatijih plaža u Zadarskoj županiji. Mnogi je smatraju jednom od najljepših plaža u Hrvatskoj. 

Smještena je na sjeverozapadnom kraju Dugog otoka, posljednjeg u nizu otoka zadarskog arhipelaga, a mjesta koja se nalaze u blizini plaže su Soline, Božava i Veli Rat.

Zbog sitnog bijelog pijeska na ovoj 800 metara dugoj plaži voda izgleda tirkizno. Prekrasan krajolik i obližnja borova šuma najviše privlače mlade parove, obitelji s djecom i starije osobe. Karakteristična je i po dubini - na čak četvrt kilometra od obale dno je na samo 3 i pol metra.

U večernjim satima, kada barovi ožive, mjesto se pretvara u meku za mlade posjetitelje koji organiziraju zabave na plaži. Nalazi se tamo i niz suncobrana od trske koji se idealno uklapaju u okruženje.

O plaži Sakarun često pišu i strani mediji, nazivajući je "plavim draguljem Jadrana". Poznata je po raznolikim nijansama mora pa djeluje kao da se radi o nekoj egzotičnoj destinaciji.

Podmorje je bogato livadama morske cvjetnice posidonije, mediteranskog endema te drugih brojnih vrsta koje su predložene za europsku mrežu staništa NATURA 2000. Bioraznolikost je jedan od razloga što je Sakarun zaštićen u okviru Sjeverozapadnog dijela Dugog otoka u kategoriji značajnog krajobraza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.