Ove navike povećavaju vlagu u domu i zdravstvene rizike: Imate li ih i vi?

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: I-VENT ventilacijski sustavi

PLIJESAN u domu problem je s kojim se suočava velik broj ljudi. Riječ je prije svega o gljivici čije se pore stvaraju u domu uslijed prevelike vlage i manjka protoka zraka, no uzrok mogu biti i naše navike, kojih često nismo ni svjesni.

S više od tisuću vrsta, oblika i boja, plijesan se može pojaviti u raznim formama. Jedna od najčešćih vrsta razvija se djelovanjem gljivice Alternaria, koja raste u uvjetima visoke vlage i loše ventilacije. Na prvi pogled plijesan se prepoznaje po tamnim mrljama koje mogu prodrijeti u naš dom, i to često neprimijećeno.

Alternaria se ističe tamnozelenom bojom i baršunastom teksturom. Uglavnom prekriva zidove i stropove, ali i namještaj. Kad se pojavi, to je jasan znak da je problem s vlagom u našim domovima eskalirao.

Ovoj vrsti plijesni ne treba mnogo vremena za razvoj. Naime, dovoljno je samo 48 sati visoke vlage da Alternaria počne rasti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, vlažnost zraka u prostorijama doma ne bi trebala prelaziti 60 posto jer se to smatra prekomjernom vlagom. Takvi uvjeti pogoduju širenju ovog neželjenog posjetitelja.

Navike na koje trebamo obratiti pozornost 

Kupaonice i kuhinje prirodno imaju povišenu vlažnost, zbog čega su podložnije razvoju plijesni. Topla para nakon tuširanja ili kupanja stvara idealne uvjete za nastanak ove gljivice, osobito ako prostorija nema adekvatnu ventilaciju.

Osim tuširanja, jedan od najčešćih uzroka pojave gljivica je sušenje ručnika unutar kupaonice. Vlažni ručnici koji vise u prostoru gdje vlaga ne može efikasno ispariti postaju idealni domaćini za plijesan.

Osim kupaonice, problematična je i kuhinja. Kad kuhamo bez uključivanja nape ili ventilatora, činimo čestu pogrešku. Para koja se stvara tijekom kuhanja pridonosi nakupljanju vlage, čime povećavamo rizik od pojave plijesni na zidovima, ispod sudopera ili oko cijevi.

Foto: Shutterstock 

Uz to, postoje prostori u domu za koje možda ne bismo odmah pomislili da su izloženi riziku od širenja plijesni. Naime, jedna od najvećih grešaka, pogotovo tijekom hladnijih mjeseci, jest sušenje odjeće unutar doma. 

Kad sušimo odjeću u zatvorenim prostorijama, voda isparava iz tkanine i podiže razinu vlage u zraku. Ako se prostor ne ventilira dovoljno, plijesan vrlo brzo može pronaći put do vaših zidova, stropa, pa čak i namještaja.

Plijesan obožava tamna i topla mjesta, pa ako držimo zavjese zatvorenima tijekom dana i sprječavamo prirodno svjetlo da uđe u prostor, zapravo joj činimo uslugu. Nedostatak ventilacije dodatno potiče njezin rast, osobito na staklima prozora i okolnim zidovima. Otvaranje zavjesa i puštanje svjetlosti u prostor jednostavan je, a učinkovit način da smanjimo rizik za njezin nastanak.

Foto: Shutterstock 

Postoji trajno rješenje 

Plijesan u domu ozbiljan je problem koji može ugroziti zdravlje, pa je prevencija neophodna. Ključ je u održavanju vlažnosti i redovitoj ventilaciji prostora. Provjereni I-VENT ventilacijski sustavi mogu pomoći jer omogućuju stalan protok zraka bez potrebe za otvaranjem prozora, što smanjuje troškove grijanja i hlađenja, a istovremeno drži vlagu pod kontrolom. Sustav automatski regulira razinu vlage i filtrira zrak, što smanjuje unos prašine i alergena. Tako naš dom ostaje zdrav i ugodan bez neželjenih gostiju poput plijesni.

Budući da I-VENT ventilacijski sustavi omogućuju stalan dotok svježeg zraka, učinkovito eliminiraju prekomjernu vlagu koja je glavni uzrok plijesni, grinja i drugih alergena.

Ova tehnologija automatski uklanja potrošeni zrak, neugodna mirisna isparenja, vlagu i štetne čestice te smanjuju prodor prašine. Uz to, sustavi štede energiju jer eliminiraju potrebu za ponovnim zagrijavanjem prostora, što može smanjiti troškove grijanja do 26 posto.

I-VENT ventilacijski sustavi funkcioniraju na principu podtlaka. To znači da se u prostorije ugrađuju dovodi zraka, osiguravajući stalan dotok svježeg zraka, kao i ventilator koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Sustav dolazi sa senzorima temperature i vlage, kojima je moguće kontrolirati regulaciju potrošenog zraka s obzirom na upotrebu. Tako se održava optimalna količina vlage i ugljikova dioksida, što stvara kvalitetniji zrak, a time utječe i na zdravlje. 

Montaža je brza i jednostavna te ne zahtijeva velike građevinske zahvate. To znači da se sustav može lako implementirati u starogradnje, novogradnje i prostore u renovaciji. Ugrađuje se u bilo koje godišnje doba, ali i u bilo kojoj fazi gradnje. Zbog svog decentraliziranog sustava ventilacije dom ostaje zaštićen.

Ipak, uz zdravstvene rizike, uklanjanje plijesni može biti skupo i zahtjevno. Ovisno o stupnju zahvaćenosti, često zahtijeva profesionalne usluge, koje uključuju sanaciju zidova, zamjenu izolacije i popravak strukturalnih oštećenja.

Foto: Shutterstock 

Manje je više

U mnogim domovima plijesan prolazi neprimijećeno sve dok njezin utjecaj na zdravlje ne postane očit, a tada je često već prekasno. U malim prostorima ili onima pretrpanim namještajem cirkulacija zraka je otežana, što omogućava vlazi da se nakuplja iza komoda, ormara ili trosjeda. U takvim uvjetima plijesan se lako širi, a ostaje skrivena od pogleda dok ne zahvati veće površine.

Prvi znakovi njezina djelovanja na zdravlje često su suptilni – kihanje, iritacija očiju, kašalj i blagi problemi s disanjem, koje mnogi u početku zanemaruju. Međutim, dugotrajna izloženost plijesni može ozbiljno pogoršati respiratorna stanja, a u nekim slučajevima čak i izazvati astmu kod osjetljivijih osoba. Zato je ključna pravovremena reakcija i pravilna ventilacija kako bismo spriječili ovaj problem prije nego što se pojavi. U tome nam mogu pomoći provjereni ventilacijski sustavi poput I-VENT-a, koji imaju stalan protok zraka bez potrebe za otvaranjem prozora i energetskih gubitaka.

Kako bismo održali zdrav i siguran dom, nužno je prepoznati znakove vlage i poduzeti korake za redovitu kontrolu vlažnosti zraka, otvaranje prozora ili upotrebu ventilacijskih sustava koji će osigurati dobru cirkulaciju zraka i spriječiti razvoj plijesni. Tako štitimo sebe i svoje bližnje od štetnih učinaka ovog neugodnog suputnika.

Sponzorirani sadržaj donose Index i I-VENT ventilacijski sustavi u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.