Poreč živi jazz: Karizmatična Dianne Reeves oduševila publiku

DRUGU večer jazz festivala koji se održava na otočiću Sveti Nikola nasuprot Poreču obilježio je nastup izvrsne Dianne Reeves i njezinog pratećeg benda. Baš kao što su organizatori najavljivali, koncert ove svjetske jazz dive označio je vrhunac Valamar jazz festivala.
Jučerašnji dio festivala otvorio je svojim nastupom Edward Simon Trio koji je bio izvrsno zagrijavanje za ono što slijedi. Simona na klaviru su pratili Joe Martin na basu i izvrsno raspoloženi Adam Cruz na bubnjevima. Trio je koncert započeo skladbom "Poesia", naslovnom skladbom njegova posljednjeg albuma. U obraćanju publici, tijekom predstavljanja članova benda, ni Simon, kao ni svi ostali prije njega, nije krio zadovoljstvo festivalom, ali i ljepotama naše domovine. "Sretan sam što sam došao u ovaj prekrasni djelić svijeta", rekao je Simon okupljenima te dodao kako se nada povratku u Hrvatsku "makar na godišnji odmor". 

Uz Simona na klaviru, pljesak publike je više puta izmamio šarmantni bubnjar Adam Cruz. Upravo su njegove improvizacije i solistički ulomci, uz predanoga Joea Martina na basu, izazvali najviše oduševljenja jučerašnjim nastupom ovog trija koji uspješno spaja elemente latinoglazbe i jazza. Edward Simon trio svoj je jučerašnji nastup završio skladbom Dizzyja Gillespieja "Woody n` You“, što je publika prihvatila s oduševljenjem.

Drugi dio večeri i vrhunac festivala dogodio se kad se pozornicu popela najveća zvijezda i najznačajniji ženski vokal suvremenog jazza, prekrasna Dianne Reeves. Iako nisu stigli održati tonsku probu, sve je na jučerašnjem koncertu jednostavno bilo - savršeno. U samo nekoliko minuta, koliko je trajala prva skladba, a prije izlaska Reeves na pozornicu, njezin sastav u kojem su Peter Martin na glasoviru, Romero Lubambo na gitari, Reginald Veal na basu i Terreon Gully na bubnjevima, glazbenici su i najsumnjičavijima u publici zagarantirali da će doživjeti jedan vrhunski koncert. Izlaskom Dianne Reeves publika je već bila u ekstazi koja se svakim trenutkom samo povećavala. Njezine glasovne mogućnosti i improvizacije sve su ostavile bez daha.

Središnji dio nastupa obilježio je Diannein opis jučerašnjeg dana. Ništa u tome ne bi bilo čudno da Dianne priču o putu, avionima i dolasku u Poreč nije publici – otpjevala, jasno pokazujući svoju duhovitost, otvorenost, ali prije svega izniman glazbeni talent. Porečka publika kvalitetu ove zvijezde znala je prepoznati i nagraditi. Dianne im je na tome zahvalila na najbolji način – glazbom. Naime, dvaput se vraćala na pozornicu. Nakon drugog odlaska cijeloga benda, publika na Svetom Nikoli ustala je i pljeskom i urlicima zadovoljstva tražila još. U tome im je pomogla i "dobra vila" hrvatskoga jazza, direktorica festivala Tamara Obrovac koja je publici poručila da će samo njihova upornost na pozornicu vratiti Dianne Reeves. Upravo to se i dogodilo. Posljednjih nekoliko minuta njezina nastupa svi na koncertu bili su na nogama. Vidno iznenađen prijemom, bend je i nakon odlaska Reeves ostao na pozornici i držao ritam s oduševljenom publikom.

Postoji li bolja razglednica Hrvatske od festivala koji spaja dobru glazbu vrhunskih svjetskih glazbenika, pozornicu smještenu tik do mora okruženu borovima i maslinama, besprijekornu, a opuštenu organizaciju i publiku koja sve to zna prepoznati? Nakon dvije večeri jazz festivala u Poreču, već možemo zaključiti kako ovaj festival mora prerasti u tradicionalnu ljetnu manifestaciju. 

Večeras, posljednju večer festivala, provodi se akcija "Jazzom protiv nogometa". Svaki poklonik jazza uz kupljenu ulaznicu za nedjeljne koncerte dobit će i jednu ulaznicu gratis.

Finalnu večer prvog izdanja Valamar Jazz Festivala veselo, rasplesano i glasno zatvorit će trubač, skladatelj i producent Maurice Brown te Abraham Inc. - urnebesni kletzmer-funk-jazz dance party u režiji klarinetista i virtuoza Davida Krakauera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.