JUČER je u zagrebačkoj Kuhaoni, pod voditeljskom palicom Antonije Mandić, održano gastro druženje na kojem su okupljeni uživali u okusima Franck Jubilarne kave u kombinaciji s desertnim delicijama iz poznate slastičarnice Vincek.
Predstavljeni su recepti za neodoljiv Vincekov Tiramisu i keksiće s čokoladom koji su se odlično sljubili s prepoznatljivim okusom Jubilarne kave i novitetima, Jubilarna Sensual i Intense, a kušale su ih i poznate TV voditeljice Antonija Stupar Jurkin i Korana Gvozdić.
"Nove kave Jubilarna Intense i Jubilarna Sensual kombinacija su probranih arabica i robusta iz Srednje i Južne Amerike, Afrike i Azije. Jubilarnu Intense odlikuje moćni, nešto intenzivniji okus s prirodno prisutnim notama tamne čokolade i arome slatkastih začina, dok je Jubilarna Sensual kava nježnijeg okusa koju karakteriziraju izvorne arome mliječne čokolade i lješnjaka.", istaknula je Ana-Marija Brodarić, senior brand menadžerica za kategoriju kave u Francku.
Koji je idealan kolač koji ide uz kavu i koji se tajni začini kriju iza ukusnih kolača na bazi kave, otkrila je Emanuela Šandor iz slastičarnice Vincek. „Franckova Ciglica je klasik koji jako dobro ide uz svaki kolač, a u receptu za naš Tiramisu koristili smo Jubilarna Intense kavu jer njezina čokoladna aroma savršeno nadopunjuje ovu poznatu talijansku slasticu, dajući joj jednu posebnu notu. Za predstojeće blagdane preporučujemo i naš recept za keksiće s čokoladom koji će odlično upotpuniti svaki blagdanski stol“, rekla je Emanuela Šandor.
Slastičarnica Vincek vodeći je slastičarski brand u Hrvatskoj zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima u proizvodnju, nove tehnologije i trendove te korištenju vrhunskih domaćih sirovina. Svi proizvodi slastičarnice Vincek nositelji su znaka Richemont, kvalitete za izvrsnost u slastičarstvu što ljubitelji slatkih delicija prepoznaju i cijene već više od 40 godina.
Za sve koji ove fine kolače žele pripremiti kod kuće, donosimo recepte slastičara iz Vinceka.
TIRAMISU
Sastojci:
1 paket piškota
150 ml sirupa od kave
700 g mascarpone kreme
10 g kakaa
Sastojci za sirup od kave:
120 ml kuhane Jubilarna Intense kave zaslađene s 1 žličicom šećera
20 ml Cherry Brandya
10 ml ruma
Postupak:
Kuhanu Franck kavu ohladiti u hladnjaku i u nju potom dodati rum i Cherry brandy
Sastojci za mascarpone kremu:
60 g žumanjaka
50 g šećera
10 ml Cherry Brandya
20 ml sirupa od kave
400 g mascarpone sira
160 g slatkog vrhnja
Postupak:
U žumanjke je potrebno umiješati šećer i vanilin šećer te ih uz lagano miješanje pasterizirati na pari. Smjesu zagrijavati dok ne postigne temperaturu od 63 °C, te uz stalno miješanje zadržati na toj temperaturi 2-3 minute. Temperaturu smjese obavezno provjeriti termometrom za hranu. Pomiješati mascarpone, slatko vrhnje, sirup od kave i Cherry Brandy te miksati dok se ne dobije lagana krema u koju treba umiješati pasteriziranu smjesu jaja i šećera.
Postupak izrade deserta:
Pripremiti 5 čaša. Na dno svake čaše posložiti piškote, te ih preliti s 2-3 žlice sirupa od kave.
Potom svaku čašu do pola napuniti mascarpone kremom i ponovno staviti sloj piškota te ju preliti s 2-3 žlice sirupa od kave. Nanijeti zadnji sloj kreme te desert posuti kakaom i ukrasiti po želji.
KEKSIĆI S ČOKOLADOM
Sastojci:
400 g brašna
100 g šećera
30 g smeđeg šećera
250 g maslaca
150 g čokolade
100 g lješnjaka
30 g žumanjaka
10 g vanilin šećera
5 g cimeta
5 g sode bikarbone
4 g soli
Postupak:
U većoj zdjeli umiješati žumanjke, šećer, vanilin šećer i omekšati maslac. Dodati prosijano brašno, cimet, sodu i sol, te izraditi tijesto da se svi sastojci dobro sjedine. Dodati sitno sjeckane komadiće čokolade i lješnjaka, te ih ravnomjerno umiješati u smjesu. Napravite kuglice promjera oko 3 cm i pravilno ih rasporedite na limu za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Dlanom utisnite svaku kuglicu kako bi postale plosnate, te ih pecite 10 min na 180 °C.