Preminuo je skladatelj i tekstopisac Davor Juraga

Foto: Facebook

Nakon kratke i teške bolesti u 57. godini preminuo je skladatelj i tekstopisac Davor Juraga. Od njega se oprostilo Hrvatsko društvo skladatelja (HDS). 

Njegovi prvi glazbeni koraci započeli su u ranoj mladosti. Rođen u Zagrebu, u djetinjstvu je pohađao Glazbenu školu Blagoja Berse u rodnom gradu, gdje je stekao temeljno glazbeno obrazovanje. Majka mu je na kredit kupila koncertni klavir, a prve note na njemu ucrtale su smjer koji će ga voditi kroz cijeli život. Unatoč završenom Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i uspjesima u ekonomskoj struci, Davorova prava ljubav uvijek je bila glazba.

Surađivao s brojnim hrvatskim glazbenicima

"Ovaj autor čuvao je požutjele note Ludog mora, Zagrljenih, Prođi me se, sa Splitskog festivala 1983. To je bila prekretnica. Kako je govorio, tada je postao siguran - to je njegova glazba, stvarat će on za nju, ona za njega...

Glazba je postala njegovo slobodno vrijeme, njegov odmor i otisak u bivanju. Dalmatinski korijeni vukli su ga moru, a posebno na Murter, odakle mu je otac, kao i u Split, grad koji je obožavao. Ista ga je sila potaknula da stvara pjesme savršene za zagrljaj klapskog višeglasja", piše HDS. 

"Za pravi početak svoje glazbene karijere isticao je Bile lancune i murtersku klapu Kurnati. Feral inspiracije vodio ga je morem, dalmatinskim pejzažima, životima ribara... dodirujući teme ljubavi, nostalgije i prolaznosti vremena. Navigao je na tom putu tako da stihovima i notama dotakne srce.

Obilježio je glazbeni opus brojnih klapa, kao što su Tomislav Bralić i klapa Intrade, klapa Fortica, Nas Quatros, Morbin, Godimenti, Ragusavecchia, Kurnati, Dalmatino... Surađivao je i s izvođačima i autorima kao što su Petar Dragojević, Alen Nižetić, Marina Tomašević, Ksenija Varvodić-Periš, Filip Dizdar, Dragica Gulin, Marijan Monić, Dino Petrić", dodaje HDS. 

Za svoj rad dobio je brojne nagrade. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.