Preminuo srpski književnik i prevoditelj David Albahari

Screenshot: YouTube

SRPSKI književnik i prevoditelj David Albahari preminuo je danas, nakon duže bolesti, u Urgentnom centru u Beogradu u 75. godini, priopćila je obitelj. Rođen je 1948. godine u Peći, a prvu knjigu, zbirku priča Obiteljsko vrijeme, objavio je 1973. godine. Pet godina kasnije tiskan mu je i prvi roman, Sudac Dimitrijević.

Iza sebe je ostavio romane Cink, Kratka knjiga, Snježni čovjek, Mamac, Mrak, Getz i Mayer, Svjetski putnik, Pijavice, Ludwig, Brat, Ćerka, Kontrolni punkt, Životinjsko carstvo.

Objavio je zbirke priča Opis smrti, Obične priče,  Fras u šupi, Jednostavnost, Pelerina, Izabrane priče i druge te knjige eseja Prepisivanje svijeta, Teret, Dijaspora i druge stvari, Ljudi, gradovi i štošta drugo.

Knjige su mu prevedene na 21 jezik.

Zajedno s karikaturistom i ilustratorom Dušanom Petričićem autor je knjige za djecu Ema i jež koji nestaje, a kao koautor potpisao je i Knjigu o muzici sa Žarkom Radakovićem.

Višestruko nagrađivan pisac

Višestruko je nagrađivan pisac, a među najznačajnijim priznanjima je  Andrićeva nagrada za zbirku priča Opis smrti te NIN-ova nagrada za roman godine (Mamac).

Od 1973. do 1994. godine radio je u redakcijama više beogradskih i novosadskih časopisa i izdavačkih kuća.

Preveo je velik broj knjiga, priča, pjesama, eseja i dramskih tekstova mnogih američkih, britanskih, australskih i kanadskih pisaca,  među kojima su Saul Bellow, Isaac Bashevis Singer, Vladimir Nabokov, Margaret Atwood, Sam Shepard i drugi.

Bio je član Srpske akademije znanosti i umjetnosti, PEN centra i Srpskog književnog društva.

Od jeseni 1994. godine do 2012. godine živio je Calgaryju, u Kanadi, a 2012. se preselio u Beograd. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.