Foto: 123RF
ŠUNKA u krušnom tijestu delicija je bez koje mnogi ne mogu zamisliti Uskrs. Jede se s kuhanim jajima, mladim lukom i hrenom. Ako šunku morate skuhati prije pečenja, napravite to dan ranije kako bi se potpuno ohladila.
Sastojci:
1-2 kg dimljene šunke
700-750 g brašna
1 žlica soli
200 ml mlakog mlijeka
1 svježi kvasac
1 žlica šećera
50 ml otopljenog maslaca
200-300 ml mlake vode
>>>VIDEO Ne može ukusnije: Najpopularniji svjetski recepti za uskršnji ručak<<<
Ako želite, šunku najprije skuhajte s lukom, češnjakom i paprom u zrnu. Ostavite da se ohladi u vodi pa je dobro ocijedite i posušite.
Pomiješajte brašno i sol, a potom u udubinu koju ste napravili u sredini brašna dodajte kvasac rastopljen u mlakom mlijeku kojem ste dodali šećer.
Pustite desetak minuta da se kvasac digne, pa u udubinu ulijte rastopljeni maslac. Miješajući kuhačom dolijevajte malo po malo vodu, a potom rukama umijesite meko tijesto.
Ostavite ga na toplom da mu se udvostruči obujam pa ga premijesite.
Tijesto razvaljajte na kvadrat ili pravokutnik dovoljan da u njega umotate šunku. Položite je na tijesto i omotajte. Ostavite je još 20 minuta da tijesto još malo naraste.
>>>VIDEO Poznati zagrebački chef otkriva kako napraviti potpuno drugačiji uskršnji ručak<<<
Upalite pećnicu na najvišu temperaturu i ugrijte posudu u kojoj ćete peći kruh.
Izvadite posudu, položite u nju šunku u tijestu, stavite u pećnicu i pecite 40 do 50 minuta.
Izvadite šunku, tijesto premažite vodom i vratite u pećnicu te pecite još 20 minuta. Svakih pet do sedam minuta ponovno premažite tijesto vodom.
Nakon završetka pečenja, šunku ostavite da se hladi.