Pripremite najfiniju šunku u kruhu uz ovaj jednostavni recept

Foto: 123RF

ŠUNKA u krušnom tijestu delicija je bez koje mnogi ne mogu zamisliti Uskrs. Jede se s kuhanim jajima, mladim lukom i hrenom. Ako šunku morate skuhati prije pečenja, napravite to dan ranije kako bi se potpuno ohladila.

Sastojci:

1-2 kg dimljene šunke
700-750 g brašna
1 žlica soli
200 ml mlakog mlijeka
1 svježi kvasac
1 žlica šećera
50 ml otopljenog maslaca
200-300 ml mlake vode

>>>VIDEO Ne može ukusnije: Najpopularniji svjetski recepti za uskršnji ručak<<<

Ako želite, šunku najprije skuhajte s lukom, češnjakom i paprom u zrnu. Ostavite da se ohladi u vodi pa je dobro ocijedite i posušite.

Pomiješajte brašno i sol, a potom u udubinu koju ste napravili u sredini brašna dodajte kvasac rastopljen u mlakom mlijeku kojem ste dodali šećer.

Pustite desetak minuta da se kvasac digne, pa u udubinu ulijte rastopljeni maslac. Miješajući kuhačom dolijevajte malo po malo vodu, a potom rukama umijesite meko tijesto.

Ostavite ga na toplom da mu se udvostruči obujam pa ga premijesite.

Tijesto razvaljajte na kvadrat ili pravokutnik dovoljan da u njega umotate šunku. Položite je na tijesto i omotajte. Ostavite je još 20 minuta da tijesto još malo naraste.

>>>VIDEO Poznati zagrebački chef otkriva kako napraviti potpuno drugačiji uskršnji ručak<<<

Upalite pećnicu na najvišu temperaturu i ugrijte posudu u kojoj ćete peći kruh.

Izvadite posudu, položite u nju šunku u tijestu, stavite u pećnicu i pecite 40 do 50 minuta.

Izvadite šunku, tijesto premažite vodom i vratite u pećnicu te pecite još 20 minuta. Svakih pet do sedam minuta ponovno premažite tijesto vodom.

Nakon završetka pečenja, šunku ostavite da se hladi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.