17. OŽUJKA diljem svijeta obilježava se blagdan sv. Patrika, sveca zaštitnika Irske, a tim povodom Index Recepti donose vam recept za tradicionalno irsko varivo.
Ovo tradicionalno irsko varivo radi se s govedinom, nasjeckanom na kockice, te povrćem poput luka, mrkve, krumpira, celera i pastrnjaka. Gulaš treba kuhati na laganoj vatri kako bi se svi okusi sjedinili.
Vrijeme pripreme: 70 minuta
Porcije: 2-4 porcije
Sastojci:
200 ml Guinness® Foreign Extra Stout
1 glavica narezanog luka
1 veća narezana mrkva
1 veći narezani pastrnjak
1 l goveđeg temeljca
1 grančica svježeg timijana
1 grančica svježeg ružmarina
4 žlice ulja
Priprema:
Nasjeckajte luk, mrkvu, celer i pastrnjak na kockice. Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje, dodajte govedinu i prepržite. Dodajte povrće i pirjajte dok ne omekša.
Ulijte Guinness pa sve dobro promiješajte. Kuhajte dok otprilike pola tekućine ne ispari. Ulijte goveđi temeljac, dodajte timijan i ružmarin. Kuhajte, na laganoj vatri, 60 do 90 minuta.
Poslužite uz pire krumpir, glaziranu mrkvu i pastrnjak. Alternativno, gulaš se može poslužiti i s pire krumpirom na sredini tanjura te smeđim kruhom sa strane.
Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih recepata i odličnih jela koje možete napraviti kod kuće svaki dan. Recepte možete pratiti i na YouTube kanalu Index Recepata - pretplatite se na kanal kako vam nijedan ne bi promaknuo.