Stanovanje budućnosti - Priuštivo stanovanje kao goruće pitanje današnjice

Foto: Nina Đurđević

Ne propustite najbolje od arhitekture i graditeljstva!

Priuštivo stanovanje ne bi smjelo biti luksuz, već pravo koje svima omogućuje da žive ugodno, sigurno i povezano s okolinom. Ono u današnje vrijeme postaje sve veći izazov. U cijeloj Europskoj uniji nedostaje stambenog prostora, a hrvatski program poticajne stanogradnje ne pokriva sve potrebe i aspekte stanovanja.

Važno je uspostaviti ravnotežu između socijalnog, priuštivog i komercijalnog stanovanja, jer budućnost stanovanja leži u održivim rješenjima koja će biti dostupna svim slojevima građanstva, odnosno prilagođena svačijem džepu. Trebamo stvarati prostore koji nisu samo funkcionalni i privlačni, već i cjenovno dostupni, te osigurati da svatko ima siguran i zdrav dom.

ArhiBau 2024. - Sajam koji ne smijete propustiti

Četvrto izdanje ArhiBau 2024., jednog od najvećih regionalnih sajmova za arhitekturu i graditeljstvo, održat će se od 17. do 20. listopada 2024. godine u sajmenom prostoru Zagrebačkog velesajma.

Sajam je otvoren za stručnu i široku javnost. Na sajmu će se predstaviti vodeći proizvođači i dobavljači materijala i opreme, nudeći inovativna rješenja za suvremenu gradnju, obnovu, adaptaciju, kao i uređenje interijera i eksterijera. Od istaknutih izlagača tu su Adria BIM, Arhigon, Barteni parking systems, Centrometal, Energosol, Graml - Bigbelly, Greenika, Kamaridis global wire, Nexe, Oros, Pana Windows, PPS Galeković, Primat logistika, Ringer, Soudal, Statoplast, Warmth application lab i drugi.

Foto: Nina Đurđević

Sajam će trajati 4 dana, a održat će se istovremeno sa sajmom namještaja Ambienta, što će posjetiteljima omogućiti i uvid u novosti na tržištu uređenja interijera, a sve u cijeni jedne ulaznice.

Tijekom 4 dana, ArhiBau nudi odličnu platformu za poslovne sastanke i networking u struci, konferenciju s bogatim stručnim programom, posebne sajamske popuste,  studentske izložbe i izložbe strukovnih udruženja, nagradne igre i niz drugih pogodnosti za posjetitelje i izlagače.

Foto: Nina Đurđević

Konferencija "Stanovanje budućnosti"

Jedna od najzanimljivijih komponenti ovogodišnjeg ArhiBaua je konferencija "Stanovanje budućnosti", s naglaskom na priuštivo stanovanje, koja će se održati 17. i 18. listopada 2024., a okupit će domaće i strane arhitekte te stručnjake iz industrije.

Iz Italije dolaze Carlo Cappai i Maria Alessandra Segantini iz C+S Architects, dok iz Nizozemske sudjeluje arhitekt Branimir Medić iz de Architekten Cie, Amsterdam. Češku će predstavljati suosnivač ONplan-a, Petr Návrat, dok iz Austrije stiže Saša Bradić iz bup architekten, Beč. Sloveniju će predstavljati Davorin Počivašek iz Arhitekti Počivašek Petranovič, Ljubljana i Sanja Burnazović iz investicijskog sektora Stambenog fonda Slovenije, a među domaćim stručnjacima predavanje će održati i Luka Korlaet, izvanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu i zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba.

Njihova prisutnost omogućit će razmjenu iskustava i primjera dobre prakse u sustavima priuštivog stanovanja te potaknuti raspravu o mogućim rješenjima za hrvatski kontekst. Cilj je stečena znanja i rješenja primijeniti u budućim projektima, čime će se doprinijeti kvaliteti stanovanja u Hrvatskoj. Pogledajte program konferencije.

Poveznica za prijavu

Arhitekt Tihomil Matković, predsjednik programskog i organizacijskog odbora ArhiBau 2024., ističe važnost razgovora o kvalitetnom i priuštivom stanovanju: "U Hrvatskoj se priuštivo stanovanje svodi na POS-ove stanove, gdje jedinice lokalne samouprave sufinanciraju gradnju putem besplatnog zemljišta i priključaka. No, sustavi povoljnog najma, koji su u inozemstvu daleko razvijeniji, u našoj zemlji gotovo da ne postoje. Naši stručnjaci s više od 30 godina iskustva u bečkom i amsterdamskom okruženju kao i drugi predavači iz Slovenije, Italije i Češke poznaju načine kako je to moguće organizirati. Ključ je osigurati kvalitetno stanovanje uz zadovoljenje socijalnih i komercijalnih potreba, čime se izbjegava stvaranje monofunkcionalnih naselja koja ispunjavaju samo jedan aspekt stanovanja."

Foto: Nina Đurđević

Ova konferencija služi kao platforma za raspravu o nužnosti suradnje između arhitekata, urbanista, graditelja, inženjera, developera, investitora, predstavnika vlasti i drugih dionika u cilju stvaranja održivih i priuštivih stambenih rješenja koja će zadovoljiti sve slojeve građanstva. Prijavite se!

Vidimo se na ArhiBau 2024.!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.