Super moćan, super jeftin: Što je Pocophone i zašto svi pričaju o njemu

Foto: Press

IAKO nas dva tjedna dijele od izlaska novog iPhonea (točnije, tri nova iPhonea), u svijetu pametnih telefona podjednako se priča i o još jednom uređaju. Riječ je o Xiaomijevom novom pametnom telefonu koji nosi naziv Pocophone F1.

O ovom ćete uređaju još čitati jer trenutno se radi o jednom od najtraženijih uređaja na tržištu, a razlog ove pompe u prvom su redu odlične performanse za trećinu cijene. Naime, Pocophone F1 u svojoj varijanti sa 64 GB interne memorije košta "samo" 3000 kuna. 

Naravno, ovo je i dalje velik iznos za pametni telefon, ali uzmemo li u obzir činjenicu da većina većih proizvođača flagship uređaji prati novi trend neopisivo skupih uređaja čija cijena sve češće prelazi 10 tisuća kuna. 

Izraz "flagship killer" zaista smo prečesto čuli pa u ovoj fazi više ni nema težinu jer tržište se  mijenja i u svakom trenutku možete pronaći bezbroj alternativa preskupim telefonima ili pak igrati na sigurno i držati se sustava na koje ste navikli. Činjenica je, teško je da će neki novi proizvođač ugroziti poziciju velikih igrača. 

Međutim, situacija se lagano mijenja i premda ne možemo govoriti o tektonskim pomacima, činjenica je da donedavno na ovom tržištu nepoznati proizvođači dobivaju sve više poklonika. Oni koji traže vrhunski uređaj po prihvatljivoj cijeni više nisu prisiljeni iskeširati ogromne količine novca da bi do iduće godine u džepu imali uređaj koji više nije "vruć". 

Odnos snaga se mijenja, a Xiaomi je izašao s uređajem koji cijenom spada u rang daleko gorih uređaja, a specifikacijama ne zaostaje previše za vrhunskim modelima. 

Kao prvo, tu je Qualcomm Snapdragon 845 procesor koji se nalazi u nekim od trenutno najboljih uređaja na tržištu, 6 ili 8 GB RAM-a i opcije od 64, 128 ili 256 GB interne memorije. Naravno, sve to možete pojačati eksternim rješenjima jer oni kojima je potrebno više (a to je danas većina), sve probleme mogu riješiti microSD karticom. 

Jedna od zanimljivosti Pocophonea je to da je uređaj prilagođen potrebama gamera (još jedan trend na tržištu) pa je tu i LiquidCool hlađenje procesora, ali i baterija od 4000 mAh koja će zadovoljiti sve vaše potrebe, a podržava i Quick Charge 3.0.

Ono što mnoge zanima je i kamera, a ni ona u ovom slučaju ne zaostaje previše za daleko skupljom i razvikanijom konkurencijom. Istina, ova dvostruka kamera od 12 MP (f/1.9, 1/2.55″, 1.4 µm + 5 MP, f/2.0, 1.12 µm 4K) možda neće završiti na listama najboljih, a neki bi im mogli zamjeriti i činjenicu da koristi softversku stabilizaciju ili da je snimanje u noćnim uvjetima nešto slabije, ali vjerojatno ste svjesni da je ovo izvrsna kamera s obzirom na cijenu. Štoviše, prosječni korisnik neće ni primijetiti niti se čak obazirati na nijanse u kvaliteti. 

Tu je i selfie kamera (20 MP, f/2.0, 0.9 µm) koja također ne zaostaje za trenutnom ponudom i gotovo je nevjerojatno da su takav hardver potrpali u ovako jeftin uređaj. 

Što se samog dizajna tiče, ne očekujte originalnost. Svi su zajahali Appleov "notch val" pa tako i Pocophone koji je na svoj uistinu kvalitetan zaslon od 6,18 inča (LCD) ubacio i ne baš svima omiljen "urez", "zub" ili kako ga god nazivalo. Ono što možete očekivati jest kvalitetna izrada, skeniranje lica (doduše, u nešto slabijoj verziji od konkurencije) i još hrpu sitnica koje čine razliku između vrhunskih i prosječnih uređaja. 

Jedina razlika? Vrhunski uređaj nikada nije imao toliko prihvatljivu cijenu.

I za kraj, ovo nije još jedan "ubojica flagshipa", ali ako vjerujete napisima, mogao bi biti "ubojica ubojice flagshipa" jer za ovaj novac teško da ćete pronaći bolji uređaj čak i u razredu iznad. A ako ne vjerujete u "hype", definitivno je jedno od najvećih ovogodišnjih iznenađenja.  
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.