Sve što se dosad zna o incidentu sa Severinom na granici sa Srbijom

Screenshot/Foto: Pink TV/Matea Smolčić Senčar/Instagram

Severina je u nedjelju krenula za Srbiju, gdje je trebala pjevati na jednom 18. rođendanu. Međutim, srpska policija zadržala ju je prilikom prelaska granice zbog, kako pišu srpski mediji, "spornih izjava" koje je davala u javnosti. Srpski mediji navode da je to uobičajena procedura za sve koji svojim izjavama ili ponašanjem privuku pažnju njihovih državnih organa.

Srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić je dao službenu izjavu u kojoj se dotaknuo slučaja Severine. Potvrdio je da je granična policija zadržala Severinu na osnovi popisa o "verbalnim deliktima". "Severina nije ni privedena ni uhićena, niti joj je odbijen ulazak u Srbiju, ali je zadržana zbog kontrole", rekao je Dačić. 

Severinu ispitivali o Srebrenici i Oluji

Pjevačica nam je detaljno ispričala što se dogodilo.

"Granični policajac nas je prilikom pregleda dokumenata zamolio da stanemo sa strane. Moja srbijanska odvjetnica zvala je odmah graničnu policiju, ali bezuspješno. Nekoliko sati smo stavljeni sa strane, sjedeći u autu. Onda sam krenula u zgradu granične policije tražeći toalet pa su mi usput rekli da se 'čekaju inspektori iz republičkog MUP-a koji putuju iz Beograda. Shvatila sam da postaje ozbiljno", rekla je Severina.

"Na ispitivanju su mi bez suvišnih pojašnjenja krenuli postavljati pitanja što mislim o Srebrenici, Oluji, zašto sam podržala demonstracije protiv iskapanja litija i napisala da je to Srbija koju volim. Dotakli su se i Jasenovca, a došli su i do Tuđmana. Policajac mi je govorio da on, eto, simpatizira Milanovića. Ja sam mu rekla da mi je drago, ali da ja njihovog predsjednika ne", dodala je između ostalog Severina. 

"Onaj koji je trenutačno na čelu Srbije, neće mojim maltretiranjem skrenuti pažnju s problema koji more Srbe u Srbiji. Srbijo, volim te… i želim da što prije postaneš demokratska. Ali neću više nikad doći u Srbiju dok vam ovaj ne sjaše s vlasti. Znamo svi dobro koji", rekla je za kraj.

Oglasila se i na Instagramu

Severina se kasnije oglasila i na Instagramu, gdje je objavila fotografiju iz beogradske Arene te poručila da ne želi da se ikad ikome ponovi ovo što se dogodilo njoj i uputila poruku policajcima.

"Nemojmo, molim vas, sada vraćati istom mjerom. Pustite moje kolege iz Srbije da i dalje nesmetano dolaze i rade u Hrvatskoj. Suradnja u kulturi ne smije stati, ekonomija je ionako nezaustavljiva. Jedino tko od ovoga može profitirati su isključivo političari i njihova kamarila", dodala je pjevačica u objavi i zahvalila pratiteljima na podršci.

Severinina odvjetnica: Nije se osjećala sigurno u Srbiji

Severinina odvjetnica Jasminka Biloš izjavila je da je pjevačica zadržana bez ikakvog obrazloženja više sati na prijelazu. Tvrdi da Severini nisu rekli da joj se stavlja na teret bilo kakav verbalni delikt kažnjiv po propisima Republike Srbije.

"Ispitivali su je o njenim stavovima vezano za Srebrenicu i genocid, što nije bilo nužno ispitivanje jer se radi o povijesnim činjenicama. Nadalje su je ispitivali o nekim njezinim drugim stavovima, što je ona smatrala zastrašivanjem i maltretiranjem. Zatražila je svoje osobne dokumente i povratak u Republiku Hrvatsku, što joj je na kraju i omogućeno, iako joj je rečeno da može nastaviti put i u Srbiju, što ona nije željela", izjavila je između ostalog Biloš. Dodala je da se Severina nije osjećala sigurno putovati u Srbiju.

>>Severinina odvjetnica: Vratila se u Hrvatsku, više se nije osjećala sigurno u Srbiji

Vučićevi tabloidi se raspisali o slučaju

Nije dugo trebalo da se o čitavoj situaciji raspišu srpski tabloidi. U tekstovima su pisali da je Severina pjevala na skupovima HDZ-a, nazivali je "pevaljkom s jahte", dotaknuli se njezinog bivšeg partnera Milana Popovića i bivšeg supruga Igora Kojića, pisali da "skriva srpske korijene"...

"Nikome nije jasno kakav konkretno problem ima Severina sa Srbima budući da su joj dva partnera, od kojih joj je jedan bio i suprug, a s drugim je bila u izvanbračnoj zajednici i ima sina s njim, iz Srbije. Ono što mnogi ne znaju jest da i pjevačica ima srpske korijene. Naime, Severina je Splićanka rođena u Hrvatskoj, ali ima i srpskih korijena o kojima ne govori", napisao je srpski Kurir u jednom od članaka o Severini.

>>Vučićevi tabloidi o Severini: Veličala Oluju, a skriva srpske korijene

Oglasio se i Aleksandar Vučić

Ubrzo je stigla i izjava srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je u dnevniku režimske televizije Pink govorio o zadržavanju Severine na granici.

"Iznenadit ću vas sada ovim što ću reći. Ja sam jutros zvao Dačića, probudio ga, da vidim što se događa sa Severinom. On mi je rekao tako je i tako je i rekao mi je da nije privođena, zadržana je na granici dva sata. I ja mislim da je to jako glupo i nepotrebno. Ne zbog Severine, o kojoj sve najgore mislim.

Mi se moramo razlikovati od njih u svemu. Sačuvaj me Bože da vodim državu u kojoj će hapsiti svakoga tko sluša Thompsonove pjesme. Pustite ih sve, i Selmu Bajrami. To što oni mrze Srbiju, govore o sebi", rekao je Vučić.

Severinu podržali poznati Srbi, javio se i srpski odvjetnik

Bez obzira na riječi Aleksandra Vučića i pisanje srpskih medija, Severina je dobila veliku podršku od mnogih poznatih Srba. Među prvima se na Instagramu oglasila pjevačica Ana Đurić, poznatija kao Konstrakta, a na X-u se javio srpski glumac Sergej Trifunović. 

>>Poznati Srbi podržali Severinu: "To je bilo sumanuto i ničim izazvano maltretiranje"

Na društvenim mrežama javio se i srpski odvjetnik Čedomir Stojković, koji tvrdi da je privođenjem Severine počinjeno šest nezakonitosti. 

"Na primjeru Severine Vučković se sada jasno vidi da BIA kao 'tajna služba' je potpuno vraćena na podešavanja devedesetih, period Slobodana Miloševića, i da se sigurnosni resursi ponovno koriste za sprječavanje izražavanja mišljenja, a sve kako izraženo mišljenje ne bi štetilo narativima i propagandi vlasti", napisao je Stojković, inače poznat u Srbiji kao kritičar Vučićeva režima i mirovni aktivist.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.