U centru Šibenika postavljen veliki portret Dražena Petrovića s posebnom porukom

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na današnji dan 1964. godine rodio se Dražen Petrović, jedan od najvećih košarkaša svih vremena.

Akademski slikar i grafičar Zvonimir Vila je Draženu u čast na križanju Kalelarge i Masne ulice u Šibeniku postavio košarkašev portret. 

 

Na portretu se nalazi natpis "In hoc signo vinces", odnosno latinska izreka koja znači "u ovom ćeš znaku pobijediti".

"Sam sam sebi rekao neka bude Draženu za rođendan. Nisam se ni s kim dogovarao niti ikome rekao. Napravio sam ovo iz čistog poštovanja prema tom čovjeku. Naslikao sam njegovu glavu na platnu velikom tri metra. To je ugljen na platnu. Sliku sam postavio u ponoć. Želio sam da to bude iznenađenje svima za Draženov rođendan", rekao je Zvonimir za Šibenski

Preminuo na vrhuncu karijere

Dražen Petrović stradao je na vrhuncu karijere 7. lipnja 1993. u prometnoj nesreći na autoputu u Njemačkoj. Tog dana Hrvatska je izgubila jednog od svojih najvećih junaka, najomiljenijih sinova, čovjeka koji je bio inspiracija milijunima, a hrvatska košarka više nikad nije bila ista.

Za njim je već bila veličanstvena karijera, puna trofeja, medalja, pobjeda i koševa. Ali i pred njim je bilo još toliko toga. Taman se etablirao u NBA ligi, u kojoj je bio na idealnom putu od egzotičnog fenomena do legitimne superzvijezde. Smrt je tu veličanstvenu karijeru prekinula baš kad je ulazila u zenit. Već je napravio jako, jako puno, a mogao je još više.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.