Kako je "najljepši dječak na svijetu" postao "najtužniji čovjek na svijetu"?

Foto: Profimedia

Švedski dokumentarni film Najljepši dječak na svijetu, o dječaku savršenog lica i tragične sudbine koji je utjelovio ideal apsolutne ljepote u Viscontijevom klasiku Smrt u Veneciji, polovicom ožujka stiže u nezavisna kina diljem Hrvatske, izvijestio je distributer, zagrebački Restart.

Kroz priču o Björnu Andresenu, kojega je kao sramežljivog 15-godišnjaka Luchino Visconti otkrio 1970. u Stockholmu, film Kristine Lindström i Kristiana Petria problematizira seksualnu objektivizaciju i težinu slave. Angažirao ga je za ulogu i prozvao "najljepšim dječakom na svijetu", a velikim uspjehom filma mladi glumac, kojega su filmski kritičari uspoređivali s Michelangelovim Davidom, postao je zvijezda.

>>Bio je najljepši dječak na svijetu, a danas kaže da mu je život uništen

Andresen provodi kratak, ali intenzivan dio mladosti između Lida u Veneciji, Londona, filmskog festivala u Cannesu i dalekog Japana, potpuno izgubljen i ranjiv u predatorskoj atmosferi krugova koji objektiviziraju njegov izgled i iskorištavaju njegovu mladost, pretvarajući ga tako u "najtužnijeg čovjeka na svijetu", ističe se u najavi.

Zajedničke projekcije

Film Najljepši dječak na svijetu, o kojem se najviše pričalo na Sundanceu gdje je premijerno prikazan, prati ga pedeset godina nakon premijere Viscontijevog filma, uz arhivske snimke, filmsku povijest, zvjezdanu prašinu i tragične događaje, otvarajući i danas bolno aktualna pitanja.

Film će se premijerno prikazati 16. ožujka u Dokukinu KIC, a u organizaciji Restarta u pojedinim kinima bit će održane zajedničke projekcije Smrti u Veneciji i Najljepšeg dječaka na svijetu, kako bi uz gledanje oba filma gledatelji stekli bolji dojam i bolje razumjeli osobnu priču Björna Andresena, kao i problematiku tretiranja djece glumaca.

Nakon projekcije filma održat će se razgovor s glumcima Marijom Škaričić i Karlom Mlinarom te kazališnom redateljicom Frankom Perković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.