U Varaždinskim Toplicama uskoro počinje festival klasične glazbe Noctes Aquae Iasae

Foto: Press

Trodnevni Festival klasične glazbe Noctes Aquae Iasae, u organizaciji Turističke zajednice Varaždinskih Toplica, četvrti će se put održati u jedinstvenom ambijentu arheološkog nalazišta. Nastupit će operni pjevači koji inače pjevaju na najpoznatijim svjetskim pozornicama. Svi koncerti počinju u 19:30, a ulaz je besplatan. 

Prva večer u petak, 6. rujna, rezervirana je za Tomislava Mužeka i Suzanu Češnjaj. Drugu večer, 7.9., pozornicu u arheološkom parku preuzima Harlequin Art Collective, a veliko finale, odnosno Operna Gala večer Baritenorissimo, održat će se u nedjelju, 8. rujna, uz nastup deset opernih pjevača, koji će izvoditi skladbe raznih skladatelja uz klavirsku pratnju dirigenta Corrada Valva.

Tomislav Mužek i Suzana Češnjaj pjevat će talijanske kancone

Hrvatski tenor Tomislav Mužek, čest gost velikih svjetskih pozornica, i njegova supruga, sopranistica Suzana Češnjaj odabrali su za petak svojevrstan potpourri romantičnih skladbi. Dok će u prvom dijelu koncerta pjevati talijanske kancone, drugi dio posvećen je hrvatskim ljubavnim napjevima, kao što su oni iz Tijardovićeve operete Splitski akvarel ili Ruždjakova Lehka noć.

Harlequin Art Collective za posjetitelje u subotu priprema nešto potpuno novo, a pet akademskih glazbenika bez sumnje će zabaviti posjetitelje stvarajući novi i neobičan zvuk naizgled nespojivom kombinacijom glazbala i glasa. Njihov su odabir skladbe J. S. Bacha.

10 glazbenih umjetnika dočarat će ljepotu skladbi hrvatskih skladatelja

Operna Gala večer Baritenorissimo naziv je svojevrsnog glazbenog mozaika deset glazbenih umjetnika, koji će u solo izvedbama ili duetima u nedjelju dočarati ljepotu skladbi hrvatskih skladatelja, poput onih Ivana pl. Zajca, Jakova Gotovca, no i Leonarda Bernsteina, a zapjevat će Jelena Štefanić, Domagoj Dorotić, Martina Tomčić, Sofija Cingula, Marija Lešaja, Darija Gazdek, Simon Lee, Roberto Cresca, Jurica Kapun i Davor Nekjak uz vođenje Corrada Valva.

Umjetnici pripremaju i jedno raspjevano iznenađenje, u Atriju Staroga grada održat će u subotu u 10 sati kratak koncert za bebe i malu djecu.

Umjetnička direktorica festivala, operna pjevačica Jelena Štefanić prisjetila se početaka: "Prije četiri godine održalo se prvo izdanje festivala. Bili smo jako sretni jer je stiglo 300 posjetitelja, no sljedeće godine taj se broj udvostručio. Zahvaljujući sjajnim reakcijama festival ove, kao i prošle godine traje tri dana, a želja i organizatora, pa tako i moja, jest da prostor arheološkog lokaliteta u Varaždinskim Toplicama postane operna pozornica."

"Želimo ponuditi kvalitetan programski sadržaj"

"Želimo ponuditi iznimno kvalitetan programski sadržaj te ga u nekom trenutku i proširiti na cijelu godinu. Sjedinjavanjem glazbene umjetnosti renomiranih umjetnika sa svjetskih pozornica i arheološke baštine od iznimnog značaja želimo izgraditi prepoznatljivost našeg gradića u visokim kulturnim krugovima. Cilj nam je da ovaj festival postane mjesto susreta ljubitelja opere i kulture, prepoznatljiv u ovom dijelu Europe upravo po važnosti i ljepoti očuvane i prezentirane arheološke baštine", naglasila je Lana Husnjak, direktorica Turističke zajednice grada Varaždinske Toplice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.