Umjetnost u vrtlogu strasti: Velika Lupinova izložba u Gliptoteci HAZU traje do 20.8.

Foto: Kruno Ćosić

U TIJEKU je velika izložba Stephana Lupina pod nazivom Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti, a može se pogledati do 20. kolovoza.

U zagrebačkoj Gliptoteci HAZU posjetitelji mogu vidjeti 50-ak njegovih djela gotovo u svim tehnikama u kojima radi. 

Izložbu možete pogledati radnim danom između 11 i 19 sati, a vikendom između 10 i 14 sati. 

 Autorica izložbe i publikacije je Mirna Rudan Lisak. 

"Unatoč nelijepoj stvarnosti, on vidi ljepotu čak i kad likovnim jezikom progovara o apokalipsi na tragu distopijskog nadrealizma, u čijem se prostoru odigrava bespoštedna borba između dobra i zla", piše ona u publikaciji izložbe. 

Izložba je postigla veliki uspjeh, a već na samom otvorenju došlo ju je pogledati tristotinjak ljudi. Umjetnik nam je otkrio da je u planu i turneja po drugim hrvatskim gradovima, no zasad nam još nije otkrivao detalje. 

Lupino je dugo vremena u Hrvatskoj bio poznat kao majstor fotografije, a onda se okrenuo drugim vidovima umjetnosti i počeo razvijati svoj vlastiti umjetnički pravac - lupinizam. 

>>Umjetnost u vrtlogu strasti: Lupino otvara izložbu u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU

"Lupinovo stalno iskakanje iz tračnica isijava vječnom jurnjavom kako bi u jednome proživio nekoliko života, a na tom putu on neprestano iznenađuje svojim inovacijama i kreacijama kojima daje odgovore na svijet u kojem živimo. Pritom također smiono navješćuje svijet koji tek dolazi, u kojemu unatoč nelijepoj stvarnosti on vidi ljepotu čak i kad likovnim jezikom progovara o apokalipsi na tragu distopijskog nadrealizma, u čijem se prostoru odigrava bespoštedna borba između dobra i zla. Anticipacija je to budućnosti oblikovana u drvetu i metalu te oslikana na reljefnim platnima ispunjenima uznemirujućim likovima anatomski sličnima čovjeku u nadrealnom i postapokaliptičnom okruženju, no kako su njihovi osjećaji u cijelosti oslobođeni mržnje, u njima nema ni ljubavi, pa usprkos prigušenom erosu unisono zrače distanciranošću, otuđenošću i samoćom. Od toga je nastao zaseban Lupinov umjetnički svijet karakterističan po ozračju strepnje i tajnovitosti, u kojemu njegova djela balansiraju između erosa i thanatosa, očaja i nade, svjesnoga i nesvjesnoga, stalnoga i promjenjivoga, stvarnoga i izmaštanoga, istine i zablude", opisuje njegov izričaj Mirna Rudan Lisak. 

Podsjetimo, Stephan Lupino 11. lipnja je otvorio izložbu slika i skulptura u slovenskom gradu kulture Lendavi. Prva je to izložba nakon korone u Sloveniji. Izložba u Lendavi, čiji su organizatori Galerija-Muzej Lendava i Hrvatsko kulturno društvo Pomurje, bit će otvorena za posjetitelje do 31. listopada 2021. godine. 

Izložbu su došli pogledati i ministar Darko Horvat te slovenska ministrica kulture Majda Širca.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.