Umro je Alain Delon

Foto: EPA/Profimedia

Preminuo je francuski glumac Alain Delon. Imao je 88 godina.

"Alain Fabien, Anouchka, kao i (njegov pas) Loubo s neizmjernom tugom objavljuju odlazak svog oca. Mirno je umro u svom domu u Douchyju, okružen djecom i svojom obitelji. Obitelj vas moli da poštujete privatnost u ovom iznimno bolnom trenutku žalosti", stoji u izjavi njegove obitelji za francusku novinsku agenciju AFP.

Nije imao lagodan život

Legendarni glumac kojem su tepali da ima "lice anđela" rođen je u predgrađu Pariza 1935. godine. Od ranog djetinjstva nije imao lak život. Roditelji su mu se rastali kad je imao samo četiri godine, a nakon toga je završio u udomiteljskoj obitelji. Međutim, kad su njegovi udomitelji preminuli, vraćen je na skrbništvo roditeljima - malo je bio kod oca, a malo kod majke.

To nije bilo idealno rješenje, njegovi roditelji su ušli u nove brakove i zasnovali nove obitelji, pa se Alain u ranim godinama počeo buntovno ponašati. Izbačen je iz nekoliko škola koje je pohađao, među kojima je bio i jedan katolički internat.

S 14 godina napustio je školu i počeo povremeno raditi u očevoj mesnici. Tri godine kasnije prijavio se u vojsku, u kojoj je proveo četiri godine, a služio je kao marinac u Prvom indokineskom ratu. Kasnije je otkrio da je od te četiri godine 11 mjeseci proveo u zatvoru zbog nediscipliniranog ponašanja.

1956. godine nečasno je otpušten iz vojske, nakon čega se vratio u Francusku i počeo raditi različite poslove kako bi preživio. Tada je upoznao glumicu Brigitte Auber, koja ga je povela sa sobom na filmski festival u Cannes. Tu ga je uočio lovac na talente David O. Selznick.

Odmah mu je ponudio ugovor i nagovorio ga da počne učiti engleski - vidio je budućnost za njega u Hollywoodu. Međutim, kad se Delon vratio u Pariz, upoznao je redatelja Yvesa Allegreta, koji ga je uvjerio da njegova karijera mora početi u Francuskoj.

Iza njega su ostale brojne uloge

Bio je kazališni i filmski glumac, redatelj i scenarist. Bio je ikona francuskog i svjetskog filma.

Karijeru je započeo 1957. godine i ubrzo postao jedan od najatraktivnijih i najambicioznijih mladih francuskih glumaca. Prvu zapaženiju ulogu Delon tumači u kriminalističkom filmu U zenitu sunca, a svjetsku slavu stječe 1960. ulogom u filmu Rocco i njegova braća. 

Među najznačajnijim filmovima u kojima je glumio još su Samuraj, Borsalino, Gepard, Sicilijanski klan, Policajac...

Dobitnik je nagrade César za film Naša priča i počasne nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Na Filmskom festivalu u Cannesu 2019. Delonu je uručena počasna Zlatna palma za doprinos kinematografiji.

Početkom godine posjetio liječnika

Prema informacijama koje je otkrio francuski Le Parisien, tijekom pregleda početkom godine legendarni je glumac svom liječniku povjerio da želi umrijeti.

Dnevni list objavio je članak u kojem je pisalo da glumac više nije čovjek kakav je nekad bio - navodilo se da je fizički i psihički oslabljen te da je izgubio lucidnost. Glumac je navodno posljednjih godina bio podvrgnut različitim procjenama kako bi se utvrdila njegova sposobnost zaključivanja nakon prijave za zloporabu slabosti koju su njegova djeca podnijela protiv njegove bivše partnerice Hiromi Rollin. 

Između rujna 2021. i lipnja 2023. liječnici su navodno primijetili da glumac teško zaključuje i teško rješava obiteljske probleme. Tijekom završnog pregleda liječnik je navodno napisao u svom izvješću da je "njegova volja za životom mala i da se čini da više ne očekuje ništa od života".

Planirao eutanaziju

Prije dvije godine Delon je izjavio da želi završiti svoj život eutanazijom u Švicarskoj. "Naravno da podržavam eutanaziju. Živim u Švicarskoj, gdje je ona legalna. Smatram da je to najlogičnija i najprirodnija stvar. Svatko ima pravo umrijeti bez boravka u bolnicama i primanja injekcija", rekao je tada.

Švicarsko državljanstvo zatražio je još 1999., a u toj državi je živio nakon što je operiran uslijed moždanog udara 2019.

"Ostarjeti je sranje! A mi tu ne možemo ništa. Lice se mijenja i gubiš vid. Ustaneš i, dovraga, zaboli te zglob", rekao je Delon nakon te operacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.