Novinarka: Ivana Ramić
VIdeo/Foto: Luka Šangulin
DO BOŽIĆA je ostalo sedam dana, a osim euforije, mnoge već danas hvata panika oko božićnog ručka. Blagdani su vrijeme kad se za trpezom okuplja cijela obitelj, a uloga glavnog kuhara tih dana nikome ne pada lako.
Kako bismo vam barem malo olakšali, uputili smo se u zagrebački restoran Pod zidom i upitali njihove kuhare što je najbolje pripremiti za božićni ručak.
Pašteta od bakalara, chef Goran Stanisavljević/Pod zidom
Sastojci:
200g bakalara
400g krumpira
Maslinovo ulje
50g češnjaka
50g lista peršina
4 lista lovora
1 dcl bijelog vina
Temeljac (od bakalara)
Limunov sok
Postupak:
Namočiti prepolovljeni bakalar, najmanje 48 sati, zatim ga očistiti, natrgati i podimiti (opcionalno). Krumpir izrezati na ploške te nasjeckati peršin i češnjak. Slagati u lonac redom: krumpir, bakalar pa začini i tako dok ne potrošite namirnice. Zatim dodati lovor i bijelo vino te kuhati tri do četiri sata. Zatim istući bakalar (ručno ili štapnim mikserom), dodavati maslinovo ulje za teksturu te dodatno začinjavati po potrebi.
Sastojci za pjenicu od češnjaka:
Češnjak
Parmigiano
Vrhnje za šlag
Punomasno mlijeko
Sol
Papar
Postupak:
Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva Celzijevih, češnjak peći 25-30 minuta te ga zatim istisnuti do teksture paste. Zagrijati mlijeko i vrhnje, dodati parmigiano i začine, pastu češnjaka (maksimalna temperatura 70 stupnjeva Celzijevih). Zagrijanu smjesu blendati dok ne dobijete pjenicu.