VIDEO Bake kuhaju: Milica nas je naučila kako pripremiti starinsko težačko jelo

Foto: Index Video

TOPLI dom bake Milice Međurečan iz Koprivnice često zamiriše toplom zeljanicom, a njoj je najdraže spremiti slano-ljutu verziju pa uz nju još i žgance. U njenoj obitelj kuha se generacijama.  

Do prije petnaest godina živjela je u Pitomači, a sada je njen dom 70 kilometara sjeveroistočno od Zagreba, u najvećem gradu Koprivničko-križevačke županije. Koprivnica se smjestila između Bilogore s južne strane, obronaka Kalnika s jugozapada i močvarnih terena koje je stvorila rijeka Drava sa sjeverne strane.

Baka Milica voli čuvati baštinu i kulturno naslijeđe. Vješta je s rukama i izrađuje mnoge rukotvorine kojima ponosno ukrašava svoj dom. Članica je čak tri udruge. Ponosno čuva i kulinarsku baštinu, a najviše voli spremati najstarije jelo koje zna - zeljanicu.

Kako se sprema, naučila ju je njena majka, a nju njena majka. Tajna je u glatkom tijestu bez ijedne kvržice, otkrila je. Ono se može postići samo ako je brašno dobro.

“To vam je težačko jelo, to ljude jako drži“, kazala je.

Tijesto radi od brašna, soli, vode i ulja. Kad ga umijesi, pusti ga da se diže na pola sata, a za to vrijeme priprema i prži zelje. U njega dodaje svinjsku mast, sol i papar. Na razvučeno tijesto stavlja prženo zelje i smota ga. Potom premaže maslacem i kiselim vrhnjem.

Dok se zeljanica peče, Milica radi tri vrste žganaca. Jedne s čvarcima, druge s prženim lukom, a treće s paprikom.

Otkrila je kako svaki put bez problema isjecka luk a da joj pri tome ne zasuze oči.

“Kruh na vrh noža, i on pobere da luk nije ljut“, objasnila je.

Za prvu verziju čvarke je popržila na svinjskoj masti. Crvenu papriku dodala je smjesi kojom je prelila zeljanicu prije pečenja i potom je kuhala 15 minuta. Za posljednji umak nasjeckala je dva luka, začinila ih uljem i svinjskom masti. Potom ga je pržila do crvene boje.

Čim je svaki umak bio gotov, dodala ga je žgancima.

Ovaj ukusni recept, zajedno s pričom o bakinom životu i njenom bogatom kulturnom naslijeđu, dostupan je na Index Receptima.

Sadržaj donose Index i Lidl u skladu s najvišim profesionalnim standardima

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.