Dupin se družio s kupačima u moru. Stručnjaci: Ovakvo ponašanje nije tipično za njih

Screenshot: Riportal

Danas su kupači u moru kod Ičića imali neobično iskustvo jer su se našli u društvu dupina. Kako prenosi Riportal, dupin je bio vrlo prijateljski raspoložen te se približio plivačima, koji su ga nisu dirali.

 

Naime, ovakvo ponašanje nije tipično za ovu vrstu dupina pa se pretpostavlja da bi to mogao biti isti dupin na kojeg je početkom kolovoza upozorio Institut Plavi svijet. Oni su tada obavijestili javnost o prisustvu običnog kratkokljunog dupina u vodama oko Krka, koji je pokazivao neobično ponašanje, zadržavajući se u lukama i omogućavajući ljudima da mu se približe.

Upozorili na bolesti koje mogu prenijeti

"Plivači, budite oprezni! Na otoku Krku primijećen je obični kratkokljuni dupin (Delphinus delphis) koji pokazuje atipično ponašanje - boravi u lukama i dopušta ljudima da mu priđu. Ovu jedinku pratimo već dvije godine i u dobrom je općem stanju. Ne pokazuje vanjske znakove bolesti, normalno roni i ne pati od gladi. Međutim, ova jedinka je samotnjak, izoliran od svoje vrste iz nama nepoznatih razloga", objavili su na svojoj Facebook stranici.

Također su upozorili da dupini mogu prenijeti niz ozbiljnih i teško izlječivih bolesti na ljude, poput tuberkuloze i leptospiroze. "S druge strane, bliski kontakt s ljudima može uvesti bolesti u populaciju dupina, što bi moglo dovesti do ugibanja većeg broja životinja", stoji u njihovoj objavi, u kojoj se naglašava potreba za izbjegavanjem plivanja s njima, a posebno dodirivanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.