Video - Znanstveno otkriće: Skenirali mumiju staru dvije i pol tisuće godina



DVIJE i pol tisuće godina stara mumija za koju se još uvijek ne zna kako je 1922. godine dospjela u Englesku, napokon je završila u rukama stručnjaka koji će putem moderne tehnologije i CT-a pokušati dati brojne odgovore. Za mumiju se vjeruje kako se radi o 28-godišnjoj Egipćanski poznatoj pod imenom Tahemaa, a tijelo još uvijek omotano u krpe skenirano je u londonskom Saad centru za radiografiju.

Nagađa se kako je Tahemaa baš poput Tutankhamona živjela u Luxoru u Egiptu, doduše 600 godina poslije, a specijalisti se nadaju kako će potpunim pregledom njezinog tijela uspjeti doći do vrijednih saznanja, među kojima se krije odgovor kako je 28-godišnjakinja umrla.

Tahemaa mumificirana s mozgom u lubanji

Najneobičniji detalj koji su dosad otkrili jest da je žena mumificirana s ostavljenim mozgom u lubanji. "Prvi puta u životu imam tako starog pacijenta! Ali, trenutak istine bio je kad smo shvatili da skeniramo ljudsko biće koje je staro dvije i pol tisuće godina, a skenirali smo ga na identičan način kako to činimo sa živim ljudima. No, lakše je utoliko što se mumija ne miče, pa imamo manje problema oko skeniranja", rekla je Jayne Morgan, predavačica radiografije pri City University u Londonu te nadodala:


"Mozak je ostavljen u lubanji i u potpunosti netaknut. Možemo vidjeti i frakture u njezinim bedrenim kostima te vrlo fine detalje".

Skener kojim je mumija pregledana košta milijun dolara i jedan je od novijih u moderno doba. Skener koristi radijacije koje omogućuju visokorezolutne fotografije tijela i detalja u tijelu. Dobivene slike pokazuju kako je njezina bedrena kost polomljena nakon smrti. Na stranu sa lošim stanjem zubiju koje je takvo zbog "antičkog tvrdog kruha", dokazano je kako je Tahemaa u vrijeme smrti bila u odličnom zdravstvenom stanju. Tim stručnjaka još uvijek nije u mogućnosti reći što se točno dogodilo, odnosno je li djevojka umrla ili ju je netko ili nešto ubilo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.