Zadnji Eurosong u Velikoj Britaniji bio je 1998., pobijedila je transrodna Dana

Screenshot: YouTube

DANAS se u Liverpoolu održava prvo polufinale Eurosonga.

Domaćin natjecanja je trebala biti Ukrajina jer je ukrajinska folk-rap grupa Kalush Orchestra u svibnju prošle godine pobijedila na natjecanju u Torinu. Drugo mjesto tada je osvojio britanski predstavnik Sam Ryder neobičnom pjesmom Space Man.

Međutim, Europska radiodifuzna unija (EBU) je krajem prošle godine zaključila da Ukrajina ne može jamčiti sigurnost za više od 10.000 ljudi uključenih u produkciju i još 30.000 obožavatelja. Ukrajinska vlada pristala je naposljetku na to da se događaj realizira u organizaciji Velike Britanije.

Zadnji Eurosong u Velikoj Britaniji 

Ujedinjeno Kraljevstvo ranije je bilo domaćin natjecanja osam puta, a četiri se puta ono održalo u Londonu. Posljednji je put tamo u održano 1998. u Birminghamu. Natjecalo se 25 sudionika, a pobjedu je odnio Izrael, koji je predstavljala transseksualna diva Dana International s pjesmom Diva. 

Hrvatsku je te godine predstavljala Danijela Martinović sa svojim hitom Neka mi ne svane, kojim je osvojila peto mjesto. Ona je bila prva predstavnica u povijesti Eurosonga koja se presvukla tijekom nastupa. Svojom zamjenom crne haljine u bijelu pokrenula je novi trend na pozornici Eurosonga.

Natjecanje se tad održalo u National Indoor Areni, a tablica glasanja je prvi put imala 3D mapu. Godine 1998. na Eurosongu je zadnji put svirao orkestar. To je bila prva godina televotinga u svim zemljama i ujedno zadnja godina zabrane pjevanja na neslužbenim jezicima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.