Mnoge Zagrepčanke danas su na Trgu nosile cvjetni vijenac na glavi, evo zašto

Foto: Luka Šangulin/Index

ZAGREPČANKE su podršku Ukrajincima poslale i posebnim modnim detaljem na glavi - cvjetnim vjenčićem. Naime, HHO je u centru Zagreba organizirao prosvjed protiv agresije Rusije na Ukrajinu. Njime se željelo podržati Ukrajinu i ukrajinski narod koji deseti dan zaredom proživljava rusku agresiju.

Mnoge Zagrepčanke i Zagrepčani okupili su se da bi podržali ratom pogođene Ukrajince, a među mnoštvom su se mogli vidjeti cvjetni vjenčići. Cvjetna kruna dio je ukrajinske kulture, a nezaobilazan je dio i njihove narodne nošnje. Ukrajinci cvjetni vijenac zovu vinok. Nekad su ga za svečane prilike nosile neudane djevojke.

Tada je bio povezan s djevičanstvom i ženstvenošću, a običaj nošenja vinoka seže sve do istočnoslavenskih običaja prije pokrštavanja. U slavenskim običajima vinok je služio da djevojku brani od zlih duhova. 

>>Ova cura je u Zagrebu privukla poglede: Evo što cvjetna kruna predstavlja Ukrajinkama

Tijekom ukrajinskih svadbenih svečanosti, vijenac je zamjenjivao očipok, vrsta marame koju su kasnije ukrajinske žene nosile do kraja svog života. Izgled vinoka varira u mnogim regijama Ukrajine, ali posvuda ima isto simboličko značenje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.