Foto: Facebook/Instagram
35-GODIŠNJI Nick Coleman iz Essexa 2014. godine kladio se s prijateljem da će uspjeti pokrenuti posao sa samo 500 funti. Kao veliki ljubitelj mesa i mesnih proizvoda, Nick je došao na ideju da pokrene tvrtku Snaffling Pig koja se bavi - proizvodnjom čvaraka.
Tri godine kasnije, Nick ima pravo malo poslovno carstvo i godišnju zaradu od oko 30 milijuna kuna. "Oklada mi je omogućila da provjerim mogu li pokrenuti novi posao s veoma ograničenim kapitalom", ispričao je Nick koji ima još jednu kompaniju s medicinskom opremom, za The Sun.
"Umjesto da se brinem o tome kako zaraditi novac, usredotočio sam na ono što sam zaista volio raditi i na ono oko čega sam zaista bio strastven", kaže Nick. Usredotočio se na, kako kaže, dvije ljubavi svog života - pubove i čvarke.
Fokusirao se na okus i ambalažu te uskoro čvarke koji se mogu pronaći u brojnim britanskim pubovima kao grickalica, pretvorio u pravu gurmansku delikatesu koja se počela prodavati u popularnom britanskom lancu trgovina John Lewis. Njegova kompanija Snaffling Pig pri proizvodnji koristi samo najbolje dijelove svinjetine da bi konačni proizvod bio što kvalitetniji.
Coleman se posebno potrudio i oko ambalaže, kako bi konačni proizvod bio što primamljiviji kupcima pa čvarke prodaje i u posebno dizajniranim staklenkama.
"Čvarke kuhamo dvaput, što ih čini mekšima, no i dalje hrskavima", objasnio je Nick.
Prošle godine s poslovnim partnerom Andrewom Allenom pojavio se i u TV emisiji Dragons Den, a zahvaljujući tom nastupu osnivač Moonpiga Nick Jenkins odlučio je investirati 70 tisuća funti u njihov posao. Zauzvrat su mu dali 20 posto tvrtke, a otad su već uspjeli otkupiti njegov dio.
Snaffling Pig trenutno ima 16 zaposlenih koji se bave financijama, dizajnom, prodajom i distribucijom. Trenutno nude devet različitih okusa čvaraka, a nude i adventski kalendar s čvarcima. Nude i Pig Night In, paket s dvije vrste čvaraka i nekoliko boca piva.
Iako je trenutno zdrava prehrana "in", njihov posao i dalje cvjeta. "Trenutno svi traže zdravlje, no kad postoji trend u zdravlju, postoji i trend u opuštenosti", objašnjava Nick i dodaje: "A, ako ćete već biti malo nestašni, onda je bitno da imate kvalitetan proizvod s odličnim sastojcima. Ljudi trebaju tu 'nestašnost' i u sklopu zdrave prehrane", tvrdi ovaj poduzetnik koji se uskoro nada proširiti i na međunarodnu razinu.
Nedavno su objavili i kuharicu. "Najdraži dio posla mi je vidjeti kako tim napreduje i promatrati kako se stvari razvijaju, bez da ja moram sve pokrenuti. Vidjeti reakciju klijenata na konačni proizvod također je poslastica", kaže.